Livre
Néerlandais

Is dit een mens?

Primo Levi (auteur)
Bundeling van de drie geschriften over Auschwitz van de joods-Italiaanse schrijver (1919-1987).
Titre
Is dit een mens?
Auteur
Primo Levi
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Se questo è un uomo
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 1997 | Autres éditions
207 p. : krt.
ISBN
90-290-5536-7

Plusieurs formats:

Commentaires

Bundeling van de drie geschriften over het werkkamp Auschwitz van de joods-Italiaanse schrijver (1919-1987). Allereerst het zeer bekende relaas van zijn impressies 'Is dit een mens' (eerder ook verschenen als 'Eens was ik een mens'; hier zonder de lange essay-appendix van 1976). Dan het verslag van zijn zwerftocht na het kamp en zijn terugkeer in Italië, 'Het respijt' (eerder verschenen als 'Het oponthoud', eerder ook gebundeld met 'Is dit een mens' verschenen). Ten slotte de iets moeilijker toegankelijke late essays over de morele verwording van onderdrukkers en slachtoffers in de kampen: 'De verdronkenen en de geredden' (verhelderend, met onder meer briefwisselingen; eerder ook afzonderlijk verschenen*). Het geheel is goed vertaald door Frida Vogels, met behoud van typische kampwoorden in het Duits. Kleine druk. Onlangs verscheen ook een bundeling van 'Alle verhalen'**.

À propos de Primo Levi

Primo Levi, né le 31 juillet 1919 à Turin et mort le 11 avril 1987 à Turin, est un écrivain et docteur en chimie italien rendu célèbre par son livre Si c'est un homme, dans lequel il relate son emprisonnement au cours de l'année 1944 dans le camp de concentration et d'extermination d'Auschwitz-Monowitz.

Juif italien de naissance, chimiste de profession et de vocation, il entre tardivement dans une carrière d'écrivain orientée par l'analyse scientifique de cette expérience de survivant de la Shoah, dans le but de montrer, retranscrire, transmettre, expliciter. Il est l'auteur d'histoires courtes, de poèmes et de romans.

Biographie

Une jeunesse sous le fascisme

En lire plus sur Wikipedia