Livre
Néerlandais

Zeg maar dag tegen mammie : hij wist hoe hij haar moest treffen

Joy Fielding (auteur), Erica Feberwee (traducteur)

Zeg maar dag tegen mammie : hij wist hoe hij haar moest treffen

Genre:
Een vrouw wordt door haar dominerende echtgenoot zozeer onderdrukt dat ze uit zelfbehoud echtscheiding aanvraagt, waarna ze een lange, zware strijd om haar kinderen moet voeren.
Sujet supplémentaire
THR, echtscheiding, thriller
Titre
Zeg maar dag tegen mammie : hij wist hoe hij haar moest treffen
Auteur
Joy Fielding
Traducteur
Erica Feberwee
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Kiss mommy goodbye
Édition
5de herziene dr.
Éditeur
Amsterdam: Boekerij, 2015
347 p.
Note
Eerder verschenen o.d.t. : Stil bedrog
ISBN
9789022575222 (paperback)

Commentaires

Donna heeft in Victor de man van haar dromen ontmoet en dat leidt al snel tot een huwelijk, waaruit al vlug een eerste kind geboren wordt. Maar dan gaat het stilaan verkeerd. Victor wil zich overal mee bemoeien, is verschrikkelijk eigenwijs en autoritair en lokt bij het minste voorval eindeloze discussies uit, die hij ook nog wil winnen. Als hij haar op een nacht ook nog verkracht, is voor Donna de maat vol. Ze gaat haast ten onder aan de haar opgedrongen zwangerschap, tot ze Mel ontmoet, een begrijpende en hulpzame dokter. Mede op zijn aansporen vraagt ze echtscheiding aan, waarbij haar uiteindelijk het hoederecht over de kinderen wordt gegeven. Victor schijnt zich in zijn lot te schikken, tot hij na een bezoek verdwijnt met de kinderen. Voor Donna, en voor Mel, met wie ze inmiddels samenwoont, breekt een tijd aan vol angst en verdriet. Toch komt ze uiteindelijk de kinderen op het spoor en kan ze hen weer mee naar huis nemen.

Dit verhaal leest bijzonder vlot omdat het zo leven…Lire la suite
Na jarenlang onderling getreiter besluit Donna van Victor te scheiden. Voor de rechtbank ontspint zich een verbeten gevecht om de kinderen. Hoewel Victor zijn best doet Donna af te schilderen als labiel en gestoord, krijgt zij beide kinderen toegewezen. Alles blijkt beter te gaan; Donna krijgt een relatie met een andere man en Victor lijkt zich met de situatie verzoend te hebben en haalt ieder weekend de kinderen op. Maar dan volgt er het weekend waarin hij de kinderen niet terugbrengt en begint Donna een hopeloze speurtocht naar haar kinderen. Indringend geschreven roman waarin de verhouding tussen de echtelieden en de manier waarop buitenstaanders hun huwelijk bekijken erg goed is weergegeven. Knappe karaktertekening.

À propos de Joy Fielding

CC BY-SA 2.5 - Image by User:Lipstar

Joy Fielding est une romancière canadienne, née sous le nom de Joy Tepperman, le 18 mars 1945 à Toronto, Ontario.

Biographie

Auteur précoce, Joy Fielding soumet sa première nouvelle à un magazine à l'âge de huit ans. À la fin de ses études de lettres anglaises à l'Université de Toronto, elle exerce divers emplois et joue dans une vingtaine de pièces de théâtre. Sous le nom de Joy Tepperman, elle tient le rôle de Bev dans le film Winter Kept Us Warm (1965) et celui d’Ann Cade dans Waco (1968), un épisode du feuilleton télévisuel Gunsmoke. Mais elle abandonne vite l'idée d'une carrière d’actrice préférant se lancer dans l'écriture de thrillers psychologiques et de romans sentimentaux.

Avec une dizaine de romans, Joy Fielding a su imposer, aux détours des années 1990, un ton singulièrement neuf, une auth…En lire plus sur Wikipedia