Livre
Néerlandais

Kaya heeft een plan

Gaby Hauptmann (auteur), Suzanne Braam (traducteur)
Dans la série:
Kaya; 1
Public cible:
9-11 ans et plus
Kaya is dol op paarden en doet met haar manegepony Dreamy mee aan een wedstrijd. Ze worden derde. Door dit onverwachte succes dreigt Dreamy verkocht te worden. Kaya bedenkt samen met haar vriendinnen een plan.
Sujet supplémentaire
paardensport, paarden, pony's, verhalen
Titre
Kaya heeft een plan
Auteur
Gaby Hauptmann
Traducteur
Suzanne Braam
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Kaya schiesst quer
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Ploegsma, 2011
100 p.
ISBN
9789021669601 (hardback)

Commentaires

Kaya is dertien en neemt samen met Flying Dream, kortweg Dreamy, deel aan de Bodenmeer Classics Ponycup. Ze slaagt erin om twee gerenommeerde ruiters te verslaan en als derde te eindigen. Een van die talenten is Chris Waldmann, een knappe jongen op wie Kaya verliefd is. Het feit dat hij haar links laat liggen om met een iets ouder meisje aan te pappen, zorgt voor een domper op haar overwinning.
Chris blijft door haar hoofd spoken en op een dag besluit Kaya om op Dreamy door het bos te rijden, want aan de andere kant ligt de manege van Chris. Hoewel het niet helemaal volgens plan verloopt, ontmoet ze Chris. Om hem vervolgens naar haar kamer te lokken gaat ze over tot het vertellen van allerlei leugens.
Haar verliefdheid wordt echter naar de achtergrond verdreven als blijkt dat Dreamy, die eigendom is van de manege, verkocht zal worden. Samen met haar vriendinnen wil Kaya daar een stokje voor steken.
Het verhaal bevat heel wat toevalligheden. Als Kaya tijdens haar zoekto…Lire la suite
De 13-jarige Kaya brengt haar vrije tijd door op een kleine manege waar ze rijdt op manegepony Dreamy. Onverwacht wordt ze derde bij een springwedstrijd; dat is de aanleiding voor de eigenaresse om de al wat oudere pony te verkopen. Met haar vriendinnen bedenkt Kaya een wild plan om dit te voorkomen. In dit eerste deel van een nieuwe serie over een paardenmeisje, wordt Kaya geïntroduceerd: haar liefde voor paarden, de gezinssituatie, haar interesse voor de iets oudere Chris. Het verhaal heeft weinig diepgang maar is wensvervullend en, ondanks de vele toevalligheden, redelijk realistisch geschreven. De schrijfstijl is vlot; het verhaal begint meteen middenin de wedstrijd en blijft vol actie. Het karakter van Kaya komt redelijk uit de verf; veel van haar emoties zijn herkenbaar voor de doelgroep. De volle bladspiegel wordt hier en daar onderbroken door een nieuw hoofdstuk, dat steeds begint met een zwart paardensilhouet. Het verhaal is door de nadruk op paarden vooral aantrekkelijk voo…Lire la suite

À propos de Gaby Hauptmann

CC BY-SA 4.0 - Image by Heike Huslage-Koch

Gaby Hauptmann, née à  Trossingen le 14 mai 1957, est une écrivaine et journaliste allemande.

Biographie

Œuvre

  • Alexa – die Amazone, Deutsche Reiterliche Vereinigung, Warendorf, 1994 (ISBN 3-88542-269-7)
  • Suche impotenten Mann fürs Leben, Piper, München / Zürich, 1995 (ISBN 3-492-12152-7)
  • Nur ein toter Mann ist ein guter Mann, 1996
  • Die Lüge im Bett, München, 1997
  • Eine Handvoll Männlichkeit, 1998
  • Die Meute der Erben, 1999
  • Frauenhand auf Männerpo und andere Geschichten, 2000
  • Ein Liebhaber zuviel ist noch zuwenig, 2000
  • Mehr davon, vom Lebe…En lire plus sur Wikipedia