Livre
Néerlandais

Alleen de bergen zijn mijn vrienden : verslag vanuit de Manus-gevangenis

Behrouz Boochani (auteur), Irwan Droog (traducteur)

Alleen de bergen zijn mijn vrienden : verslag vanuit de Manus-gevangenis

Autobiografische verslag door een Koerdisch-Iraanse vluchteling over zijn verblijf onder erbarmelijke omstandigheden in een Australisch detentiecentrum op Papoea-Nieuw-Guinea.
Titre
Alleen de bergen zijn mijn vrienden : verslag vanuit de Manus-gevangenis
Auteur
Behrouz Boochani
Traducteur
Irwan Droog
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
No friend but the mountains
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Jurgen Maas, 2019
383 p.
ISBN
9789491921698 (paperback)

Commentaires

In 2013 vlucht de Koerdisch-Iraanse schrijver en journalist Behrouz Boochani via Indonesië naar Australië. Tijdens de overtocht worden de vluchtelingen aangehouden door de Australische kustwacht. En conform een nieuwe wet overgebracht naar een detentiecentrum op het eiland Manus van Papoea-Nieuw-Guinea. De omstandigheden daar zijn erbarmelijk. Boochani beschrijft het leven in gevangenschap. De willekeur van de gevangenbewaarders, de obsessie met het voedsel, de kliekvorming en de intimidatie. Hij analyseert het systeem van de onderdrukking en geeft daarvan talloze voorbeelden. Hij laat zijn medegevangenen anoniem, noemt geen namen maar voorziet ze van illustratieve bijnamen. Bijnamen die iets uitdrukken van de rol die ze in deze bijzondere gemeenschap spelen. Beeldend beschrijft Boochani de rellen, de vernedering van het altijd maar in de rij staan en de opstanden die zo nu en dan uitbreken. Hij droomt over de bergen, zijn vrienden, in Iran waar hij vroeger naar toe vluchtte in tijde…Lire la suite

De mannen van Manus

Journalist en mensenrechtenactivist Behrouz Boochani tikte zijn ervaringen op het Australische gevangeniseiland Manus vanaf een telefoon.

'Ik heb zoveel boosaardigheid doorstaan / Ik heb zoveel gevochten tegen de bierkaai / Dus ik ben er klaar voor / Ik ben klaar om op dat afgelegen eiland te worden gedumpt." Dat dacht journalist Behrouz Boochani, een Iraanse Koerd, zes jaar geleden toen hij op Kerstmiseiland het vliegtuig op gedreven werd door Australische militairen. Hij was Iran ontvlucht, had drie maanden in Indonesië gezeten, had een paar dagen op een lekke vissersschuit rondgedobberd en was uiteindelijk opgepikt door de Australische marine. Het vliegtuig zou hem naar Manus brengen, een eilandje met een schimmige reputatie in de buurt van Papoea-Nieuw-Guinea, waar hij in een vluchtelingenkamp terecht zou komen. Alles beter dan de onophoudelijke rusteloosheid en angst van de voorbije maanden, dacht hij. Veel erger dan dat kon het niet worden, maar dat werd het wel, lezen we in zijn onthutsende verslag vanuit de gevangenis op Manus, 'Alleen de bergen zijn mijn vrienden'.

In de zomer van 2013 ging in Au…Lire la suite

À propos de Behrouz Boochani

CC BY-SA 4.0 - Image by Hoda Afshar

Behrouz Boochani (né le 23 juillet 1983) (kurde : بێهروز بووچانی, persan : بهروز بوچانی) est un journaliste, militant des droits de l'homme, écrivain et réalisateur iranien d'origine kurde.

Il a été incarcéré au controversé centre australien de détention de migrants sur l'île de Manus, en Papouasie-Nouvelle-Guinée, entre 2013 jusqu'à sa fermeture en 2017. Il resta sur l'île avant d'être transféré, avec ses codétenus, vers une prison de Port Moresby en septembre 2019. La même année, il obtient un visa d'un mois pour la Nouvelle-Zélande et le 14 novembre 2019, il atterrit à Christchurch. Son visa expiré en décembre 2019, il reste toutefois sur le sol néo-zélandais jusqu'à son obtention du statut de réfugié politique en juillet 2020.

En lire plus sur Wikipedia