Livre
Néerlandais

Zwijgen is goudvis

Annabel Pitcher (auteur), Ellis Post Uiterweer (traducteur)
Public cible:
15 ans et plus
Tess (15, ik-figuur) ontdekt dat haar vader niet haar biologische vader is. Ze weigert voortaan te praten en communiceert alleen nog via haar goudviszaklantaarn. Vanaf ca. 15 jaar.
Titre
Zwijgen is goudvis
Auteur
Annabel Pitcher
Traducteur
Ellis Post Uiterweer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Silence is goldfish
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, © 2016
368 p.
ISBN
9789024570492 (hardback)

Commentaires

In deze derde roman lijkt Annabel Pitcher haar sprankelende, originele en humoristische vertelstem wat kwijt te zijn. Het verhaal over Tess die ontdekt dat haar vader, Jack, niet haar biologische vader is, waarna ze zich hult in stilzwijgen, doet gekunsteld aan. Pitcher heeft een kinderachtige oplossing voor het gegeven dat er met een zwijgende hoofdpersoon weinig dialogen in het verhaal kunnen voorkomen: Tess praat wel met een zaklamp in de vorm van een goudvis. Het einde is te eenvoudig en zoetsappig: de zoektocht naar haar biologische vader is vergeten als Tess hoort hoeveel Jack van haar houdt: zijn woorden komen neer ‘op mijn huid als sneeuwvlokjes tijdens het eerste zonnegloren. Ze smelten in me terwijl ik ze als de waarheid aanvaard’. Zelfs de originele beeldspraak die Pitcher typeert, is in deze roman vaak clichématig. Het hele verhaal is te lezen als een metafoor voor het belang van communiceren. Desalniettemin steekt 'Zwijgen is goudvis' niet boven een doorsnee jongerenboek …Lire la suite

Zwijgen is goudvis

Dit verhaal komt zeer traag op gang. In de eerste honderd bladzijden van het boek maken we vooral kennis met Tess, het hoofdpersonage. Tess is vijftien jaar en heeft altijd het gevoel gehad dat ze nergens bij hoort. Haar ouders doen erg veel moeite om Tess te stimuleren om 'normaal' te zijn. Het gaat zo ver dat Tess verhalen over haar vriendinnen verzint om haar ouders te plezieren. Tegelijk merk je ook hoeveel haar ouders om haar geven; je voelt dat Tess opgroeit in een warm gezin. Op school wordt Tess gepest. Ze heeft één vriendin, Isabel. Maar Isabel is vaak te veel in beslag genomen door de door haar gecreëerde fantasiewereld van trollen en elfen.Op een bepaald moment ontdekt Tess echter dat ze een donorkind is. Dat haar vader niet haar echte vader blijkt te zijn, maakt veel in haar los. Tijdens een toneelstuk waarin ze onder druk van haar ouders meespeelt, klapt ze dicht. Ze is haar zinnetje vergeten en wanneer haar ‘vader’ daar kwaad om wordt, besluit ze om…Lire la suite

À propos de Annabel Pitcher

Annabel Pitcher, née en 1982 dans le Yorkshire de l'Ouest, est une auteur britannique de littérature de jeunesse.

Biographie

Annabel Pitcher étudie la littérature anglaise à l'université d'Oxford. Son premier livre, intitulé My Sister Lives on the Mantelpiece (en), est publié en 2011 par Orion Children's Books. L'ouvrage est nommé pour plusieurs prix, dont la médaille Carnegie, et reçoit le prix Branford Boase.

Elle reçoit le Waterstone's Children's Book Prize (en), qui récompense les nouveaux auteurs de livres pour la jeunesse, pour Ketchup Clouds (en), paru en 2012,.

Ouvrages…En lire plus sur Wikipedia