Livre
Néerlandais
Flavia is elf jaar, hoogbegaafd en dol op scheikunde en op misdaad. In haar scheikundelab maakt ze gifbrouwsels, die ze bij voorkeur test op haar twee zussen. Op een morgen stuit Flavia op een beroemde poppenspeler die vanwege motorpech vastzit in het dorp. Omdat hij moet wachten op reparatie, voert hij een gratis show op voor de dorpsbewoners, maar de show eindigt abrupt met de spectaculaire en o
Titre
Het stroeve touw
Auteur
Alan Bradley
Traducteur
Ineke Van Bronswijk
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The weed that strings the hangman's bag
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Sijthoff, 2011
351 p.
ISBN
9789021803234 (paperback)

Commentaires

De smaak van het venijn, het eerste mysterie dat de elfjarige Flavia oplost, werd ongemeen gunstig onthaald en betekende de doorbraak voor Alan Bradley. Deze gewezen Canadese radio- en televisietechnicus beschikt over het onmiskenbare talent om zich te vereenzelvigen met zijn hoofdpersonage, een eigenwijs en vooral intelligent Engels plattelandsmeisje in 1950. De auteur schrijft vlot, bedenkt een aantal kleurrijke nevenpersonages en beschikt over een gezonde dosis humor. Toch heeft deze Miss Marple in haar jeugdjaren een aantal moeilijk te overwinnen handicaps. Hoe zijn jeugdige heldin twee moorden oplost, is niet echt spannend maar eerder amusant omwille van haar karakter. Het probleem met een amateurdetective van elf is dat van de lezer veel fantasie en toegeeflijkheid wordt gevraagd, terwijl de echte politiemensen laks wachten op haar briljante analyse.
Het tweede boek over Flavia, Het stroeve touw, opent met een knappe proloog waarin Flavia haar eigen begrafenis…Lire la suite
Flavia de Luce is een 11-jarig meisje dat samen met haar zussen en vader in een Engels landhuis woont. Als een beroemde poppenspeler vermoord wordt in het dorp, gaat Flavia op onderzoek uit. De tweede roman met Flavia in de hoofdrol. Flavia is een hoogbegaafd en erg nieuwsgierig meisje met een voorliefde voor chemische onderzoeken. Door haar onschuld en vasthoudendheid ontlokt ze volwassenen intieme bekentenissen, iets wat de politie niet lukt. De hoofdpersoon is zowel een onschuldig meisje dat hunkert naar aandacht van haar vader, maar tevens een irritante nieuwsgierige bemoeial. Daardoor is het verhaal erg realistisch en soms zeer humoristisch. Knap hoe de auteur zich zo heeft kunnen inleven in de belevingswereld van een kind. Zelfstandig te lezen vervolg op 'De smaak van venijn'*. Een heerlijk misdaadverhaal, geheel gezien door de ogen van een kind. Normale druk.

À propos de Alan Bradley

Alan Bradley, né en 1938 à Toronto, en Ontario, au Canada, est un écrivain canadien, auteur de roman policier et de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Né à Toronto, il passe sa jeunesse dans la petite ville de Cobourg, sur la côte nord du lac Ontario, dans comté de Northumberland.

Il fait des études supérieures en électrotechnique de la télévision à l'Université Ryerson. Après l'obtention de ses diplômes, il travaille de nombreuses années pour la télévision canadienne à Saskatoon, écrit des chroniques dans la presse, puis occupe un poste de professeur à l'Université de la Saskatchewan, avant de prendre une retraite hâtive pour se consacrer entièrement à l'écriture. Il réside un temps sur l'île de Gozo de l'archipel maltais, puis déménage à l'île de Man.

En 2009, il publie son premier roman, Les Étranges Talents de Flavia de Luce (The Sweetness at the Bottom of the Pie), pour lequel il …En lire plus sur Wikipedia