Educatief materiaal

STEAM-kisten 

Wist je dat de bibliotheek niet enkel een organisatie is die inzet op taal, leesbevordering en burgers toegang verlenen tot informatie? De bibliotheek heeft sinds 2021 ook een STEAM-werking.  Vanaf het schooljaar 2023-2024 zal de bib stappen ondernemen om STEAM te integreren in haar scholenwerking.  De komende maanden zullen we verschillende koffers met STEAM-materialen aanschaffen, die leerkrachten gratis kunnen uitlenen om te gebruiken in hun klas.  

De eerste koffers die beschikbaar zullen zijn, zijn de SPARK-koffers. Hou onze nieuwsbrief of website in de gaten voor de releasedatum van de SPARK-koffers en voor updates over andere nieuwe STEAM-materialen. 

 

Spark-koffer

SPARK-koffers | LAAT DE VONK OVERSLAAN

STEM speelt een grote rol in onze maatschappij. Niet elke jongere krijgt de kans om voorbeelden te zien van wat ze met STEM kunnen doen, nu en in hun toekomst. Sommige jongeren zien STEM ook als iets complex of saai, of misschien hebben ze ergens het idee gekregen dat ze niet goed zijn in STEM.  

SPARK wil een vonk voor STEM laten overslaan, door jongeren spelenderwijs te laten ontdekken hoe ze zelf technologie en wetenschap kunnen toepassen. Met de SPARK-koffers kunnen jongeren zelf een STEM-spel ontwikkelen. De koffers zijn zowel geschikt voor klasgroepen als voor jeugdverenigingen, en zowel voor groepen die voor het eerst met STEM aan de slag gaan, als voor groepen met meer ervaring. De kisten zijn in de eerste plaats samengesteld voor kinderen en jongeren van 9 tot 14 jaar, maar ook jongere kinderen of oudere jongeren kunnen ermee aan de slag.

In de bib zijn er twee kisten te verkrijgen. In elke koffer zit heel wat van het materiaal dat je nodig hebt, plus spelfiches met de nodige uitleg per spel. Via QR-codes kan je ook filmpjes bekijken met meer instructies. 

logo SPARK

KIST 1: STEM-spelletjes 

Dit is de meest laagdrempelige STEM-koffer. Speel cluedo, sjor een geodetische koepel of knutsel een katapult in elkaar om zeeslag te spelen. Met deze koffer krijgen klassieke activiteiten uit de jeugdbeweging een STEM-twist!

Hier kan je alvast eens gaan grasduinen in de spelfiches.
 


 

Meer weten over deze spelkist? Kijk dan naar dit filmpje:

KIST 2: Micro:bit 

Met een Micro:bit - een mini-computer met tal van ingebouwde sensoren - maak je spelen nog interactiever, leuker en uniek. Je bindt een micro:bit rond je arm, uploadt een spelletje en start met spelen. Laat iets verschijnen op het LED-scherm, detecteer beweging, meet hoever iedereen van elkaar zit, maak een tof geluidje, enzovoort. Kies een spel dat reeds geprogrammeerd is of bedenk en codeer je eigen game! 

Hier kan je meer lezen over deze kist, en de reeds geprogrammeerde spelletjes bekijken.

Wil je weten wat je allemaal kunt doen met de micro:bit-spelkist? Kijk dan naar dit filmpje: 

SPARK werd ontwikkeld door: Brightlab, KU Leuven (Campus Groep T), UC Leuven-Limburg, de Creatieve STEM, RHIZO, Techniek en Wetenschap Academie.  

 

 

Reserveer hier je STEAM-kist

Je kan je STEAM-kist reserveren via onderstaande knop. Let op, na de reservatie bekijken wij of de gevraagde kist nog beschikbaar is in deze periode, waarna we de aanvraag zo snel mogelijk bevestigen.

Je kan de kist afhalen aan het infopunt op het gelijkvloers in de bibliotheek. De kisten zijn voor 3 weken uit te lenen; deze periode kan niet verlengd worden. Vergeet niet om, voor je de kist terugbrengt, te controleren of al het materiaal nog aanwezig is. Je kan de kist terug indienen aan het infopunt.

 

Vraag hier je kist aan

Educatief materiaal via IBL

Documentatiecentrum voor Wereldburgerschap & NT2 

Werk je in de klas rond wereldburgerschap of heb je anderstalige leerlingen in de klas? Het Wereldhuis in Roeselare biedt een uitgebreid assortiment educatieve materialen aan die je in de klas kunt gebruiken.

Raadpleeg de catalogus

Ga naar https://www.west-vlaanderen.be/wereldhuis.

Tip: In de bib van Oostende kan je via een IBL-aanvraag de gewenste materialen bestellen.

wereldhuis

Een greep uit het aanbod

  • NT2 (= Nederlands als tweede taal):  
    • Speelmateriaal  
    • Boeken: taalonderwijs & didactiek, lesmethodes, woordenschat, mondeling taalgebruik, lezen, schrijven, taalsystematiek, vaktaal/taalgericht onderwijs (bv: wiskundige begrippen die voorbereiden op het hoger onderwijs), muzische werkvormen, meertaligheid …  
    • Boxen: hulpkits voor leerkrachten die voor het eerst een anderstalige leerling in de klas hebben  
       
  • Europe direct (lessen over de Europese Unie) 
     
  • Wereldburgerschap (educatieve spelen, boeken, dvd's, lesmappen met actieve werkvormen) over o.a.:  
    • Internationale solidariteit  
    • SDG's (Sustainable Development Goals) en duurzame ontwikkeling 
    • Armoede en ongelijkheid  
    • Kinder - en mensenrechten 
    • Fair trade 
    • Diversiteit  
    • Migratie en vluchtelingen  
    • Vrede en conflicten 
    • Levensbeschouwing

 

In onderstaande inspiratielijsten vind je enkele concrete voorbeelden van welke materialen het documentatiecentrum ter beschikking heeft:  

Inspiratielijst vluchtelingen-oorlog-vrede-racisme 

Inspiratielijst NT2 

 

Wil je werken rond NT2, Europa of wereldburgerschap, maar vind je via de catalogus niet wat je zoekt?  

Dan kun je contact opnemen met medewerkers van 'Het Wereldhuis' in Roeselare voor verder advies via  wereldhuis@west-vlaanderen.be  Â