Besprekingen
Hoe alles samen hoort
Verhalen. Terwijl ze aan een nieuwe roman werkt, laat Zadie Smith een verrassende verhalenbundel op de wereld los. In Grand union toont ze hoe ver ze durft te gaan in haar vormexperiment. Ze blijft een schrijfster van en voor deze tijd.
Vorig jaar nog maar publiceerde Zadie Smith de sterke essaybundel Voel je vrij en nu verschijnt haar eerste verzameling korte verhalen Grand union. Een aantal verhalen verschenen eerder al in onder meer The New Yorker en Paris Review, maar ze schreef er ook elf nagelnieuwe - een welkome afwisseling tijdens het werken aan een nieuwe (historische) roman, bekende ze in een interview.
Het is een verrassende bundel geworden, vooral vormelijk. Om een paar voorbeelden te geven: 'Meet the president' speelt zich af in de nabije toekomst. In 'Parents' morning epiphany' buigt een ouder zich over het 'werkblad narratieve technieken' dat het kind meekreeg. 'Mood' is een mozaïek van vignetten die je als lezer zelf in elkaar puzzelt. 'Escape from New York' is een soort roadmovie, met Michael Jackson, Elizabeth Taylor en Marlon Brando in de hoofdrollen - gebaseerd op een stadsmythe die na 9/11 de ronde deed, las ik later.
Korset
Zadie Smith vestigde haar naam met romans a…Lees verder
Lange neus naar de traditie
Zadie Smith schrijft heel erg niet hoe het heurt in negentien 'verhalen' die alleen haar eigen regels volgen. Het resultaat is immens, in vele opzichten.
De hel, dat zijn de meningen van anderen. Digitaal aangedreven vliegen ze door de lucht. De idioten die ze spuien, ze bezitten de waarheid. Allemaal hebben ze gelijk.
'Zoals iedereen vandaag de dag in Amerika', zegt een van de alter ego's van schrijver Zadie Smith in Het verbond, 'sta ook ik met beide benen in mijn eigen waarheid.'
Ja. Eigen waarheid eerst. Andere waarheden worden afgeblaft.
Maar dat je niet zoveel hebt aan het cultiveren van je eigen gelijk en het zelfgenoegzaam bestrijden van andere meningen, legde Barack Obama deze week mooi uit. In een openbaar interview bespotte hij millennials die vanaf de bank anderen veroordelen omdat die niet zuiver of goed genoeg zouden spreken en handelen. Obama richtte zich speciaal op de 'cancel'-cultuur waarin mensen vanwege een verkeerde mening, daad of formulering terstond door de plee worden getrokken, gedeletet, gecanceld. Hij hield de Eigen Moraal Eerst-ridders voor: 'The world is messy. There are ambiguities…Lees verder
Het verbond
Eerste zin. ‘Ik zou graag met alle dieren op goede voet staan’, zei de vrouw tegen haar dochter.
Een vrouw zit met haar kinderen aan het strand. Haar tweeling baddert in de zee, de oudste zoon is naar het winkelcentrum en haar dochter zanikt over hoe saai het strand is. Maar het moet nu eenmaal: het strandbezoek is een familietraditie en de enige manier om even te ontsnappen aan de bedompte stad. Grote afwezige: de vader. Is hij werkelijk geïmmigreerd om zijn gezin te onderhouden of is dat slechts een fabeltje? En wie maakt wie wat wijs? Amper vier pagina’s heeft Zadie Smith nodig om een puntgaaf verhaal af te leveren – even tonen hoe het moet en ideaal studievoer voor aspirant-auteurs. Helaas zijn de andere verhalen in Het verbond te vaak afdankertjes. Smith dramt graag door over heikele thema’s als ras en gender, maar haar teksten klinken dikwijls pamflettair en ze offert de diepgang van haar personages regelmatig op om een actueel punt te scoren. Maar toch moet u Ouderlijke ochtendinzichten lezen, een experimenteel verhaal waarin Smith haar klasse als…Lees verder
Michael Jackson, Marlon Brando en Elizabeth Taylor op de vlucht
Zadie Smiths eerste verhalenbundel biedt vlotte vertellingen.
Zadie Smith spreekt en verstaat zowel de abstracte taal van de intellectueel als de taal van de straat; Ze schakelt moeiteloos van high naar low, van filosofie naar hiphop. Dat liet ze zien in haar beste werk en nu ook in haar eerste bundel korte verhalen: 'Het verbond'.
Moeiteloos integreert Smith in het verhaal 'Downtown' zowel de pessimistische filosoof E.M. Cioran als de songteksten van de geëngageerde hiphopartiesten Monie Love en Dead Prez. Dit is geen willekeur: samen versterken ze de vertwijfelde sfeer van het verhaal en benadrukken ze het thema van sociale ongelijkheid. We zijn niets, leest de ik-verteller bij Cioran en zo voelen veel Afro-Amerikanen zich in Amerika. Het is de tijd waarin progressieven en conservatieven lijnrecht tegenover elkaar staan, de roerige periode van de confrontatie tussen Christine Ford en Brett Kavanaugh die duidelijk maakte dat "als uw kleine Brett zich echt iets in zijn hoofdje haalt - als hij gelooft, als hij vertrouwen heeft, als…Lees verder