Dvd
Japans

Yasujirô Ozu collection

Yasujiro Ozu (regisseur)

Yasujirô Ozu collection

Genre:
Vier filmklassiekers van de Japanse filmregisseur Yasujirô Ozu.
Bevat
Disc 1 Tokyo story (1953)
Disc 2 The flavour of green tea over rice (1952)
Disc 3 Early spring (1956)
Disc 4 Tokyo twilight (1957)
Onderwerp
Japan ; 20ste eeuw
Titel
Yasujirô Ozu collection
Regisseur
Yasujiro Ozu
Taal
Japans
Uitgever
Lumière, © 2022
4 dvd-video's : z/w
Oorspr. opname
1951-1957
Speelduur
ca. 520 min.
Aantekening
Japans gesproken Digitally restored and remastered edition Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5407003483406 (box)

Besprekingen

In samenwerking met EYE werden Early Spring, The Flavor of Green Tea over Rice, Tokyo Story en Tokyo Twilight van Yasujiro Ozu digitaal gerestaureerd. Hij maakte menselijke portretten over de veranderende Japanse samenleving en had een subliem oog voor cameravoering en kadrering. Zijn naoorlogse zwart-wit films worden beschouwd als zijn beste. In overzichtslijstjes voor cinefielen belanden ze steevast bij de absolute top. ‘Tokyo Story’ is simpelweg een van dé films die je als filmliefhebber moet gezien hebben. Deze heruitgaven vormen het perfecte excuus voor een (hernieuwde) kennismaking met één van 's werelds grootste regisseurs ooit.

Over Yasujiro Ozu

Yasujiro Ozu (小津 安二郎, Ozu Yasujirō) (Fukagawa (Tokio, nu: Kōtō-ku), 12 december 1903 – Tokio, 12 december 1963) was een Japans filmregisseur. Zijn bekendste film is Tokyo monogatari ("Tokyo verhaal") uit 1953.

Ozu werd geboren in het district Fukagawa in Tokio, als zoon van een handelaar in meststoffen. Hij werd naar een kostschool in Matsusaka gestuurd, maar spijbelde liever om naar Hollywood-films te kijken. Ozu werkte korte tijd als onderwijzer, en keerde in 1923 terug naar Tokio. Dankzij bemiddeling van een oom kon Ozu bij de Shochiku Film Company werken; aanvankelijk als assistent-cameraman, maar binnen drie jaar was hij assistent-regisseur, en in 1927 regisseerde hij zijn eerste film: Zange no yaiba (Het zwaard van boete). Er zouden nog 53 films volgen, op drie na allemaal voor Shochiku. In zijn eerste vijf jaar als regisseur maakte Ozu 26 films. Zijn eerste grote succes kwam in 1932 met Umarete wa mita keredo ("Ik ben geboren, maar…Lees verder op Wikipedia