Titel
To Rome with love / written and dir. by Woody Allen
Regisseur
Woody Allen
Acteur
Alec Baldwin Roberto Benigni Penélope Cruz Judy Davis Jesse Eisenberg Elliot Page 1987- Greta Gerwig
Taal
Engels
Uitgever
Paradiso, 2012
1 dvd-video
Oorspr. opname
2012
Speelduur
110 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5414937032587

Besprekingen

Na Londen, Barcelona en Parijs is Rome voorlopig de laatste Europese stad waar Woody Allen een film opnam. In meerdere losse verhalen volgen we de belevenissen van een aantal bezoekers en bewoners van Rome. In een van de verhaallijnen speelt Allen voor het eerst sinds 2006 zelf een rol. Hij is een niet zo geslaagde opera-impresario die ontdekt dat de aanstaande schoonvader van zijn dochter prachtig kan zingen, maar helaas alleen als hij onder de douche staat. Verder zien we onder meer Penélope Cruz, Roberto Benigni, Jesse Eisenberg, Flavio Parenti en Alec Baldwin. Jann Ruyters (Trouw 23-8-'12) vindt de verhaallijn met Allen 'de meest inventieve wending in deze hapslikweg-komedie, die verder vooral bekende Alleniaanse situaties opvoert'. Zij concludeert: 'Het grote succes van 'Midnight in Paris' zal deze mindere Allen niet evenaren, maar af en toe een grinnik is beter dan geen grinnik. (...) Een mindere Allen heeft nog steeds briljante momenten (...)'. Geen extra's.

Over Woody Allen

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Heywood "Woody" Allen, geboren als Allan Stewart Konigsberg, (New York, 1 december 1935) is een Amerikaans auteur, acteur, muzikant en vooral filmregisseur van over het algemeen tragikomische films, uiteenlopend van drama's tot screwball-komedies.

Biografie

Allen begon op zijn 15e als schrijver van absurde oneliners in opdracht van stand-upcomedians en columnist. Op zijn 17e veranderde hij zijn naam in Heywood Allen. Hij evolueerde snel naar schrijven voor zichzelf. Zijn absurdistische humor vereist vaak een gelaagdheid die filmisch misschien gemakkelijker te begrijpen valt. Hij heeft met succes van zijn grootste zwakte zijn sterkte gemaakt: het stereotype van de schriele, Joodse neurotische intellectueel. Vaak vertolkt hij in zijn films zelf die rol, omringd door gerenommeerde acteurs en actrices. Naarmate hij ouder wordt, laat Allen die neurotische hoofdrol spelen door jongere acteurs zoals Kenneth Branagh, John Cusack,…Lees verder op Wikipedia