Dwarsligger
Nederlands

Lijmen ; Het been ; Kaas & Het dwaallicht

Willem Elsschot (auteur)
+1
Lijmen ; Het been ; Kaas & Het dwaallicht
×
Lijmen ; Het been ; Kaas & Het dwaallicht Lijmen ; Het been ; Kaas & Het dwaallicht

Lijmen ; Het been ; Kaas & Het dwaallicht

In de reeks:
Vier romans over de meester-oplichter Frans Laarmans.
Bevat
Titel
Lijmen ; Het been ; Kaas & Het dwaallicht
Auteur
Willem Elsschot
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Dwarsligger, 2013
697 p. ; 12 cm
ISBN
9789049803117 (paperback)

Besprekingen

Drie klassiekers van de veelgeprezen Vlaamse schrijver over de figuur Frans Laarmans in een uitgave. 'Lijmen/Het been is een satirische roman over de handige meester-oplichter, die zakenlieden lijmt om reclame te maken in een niet bestaand 'Wereldtijdschrift', maar naderhand wroeging voelt. 'Kaas verhaalt van Laarmans grootse plannen met kaas en een kaasonderneming die volkomen mislukken. En in 'Het dwaallicht' zoekt dezelfde Frans Laarmans met drie Afghaanse matrozen in Antwerpen naar Maria van Dam. Laarmans loopt na zijn afscheid van hen via een omweg door de Lange Ridderstraat. Voor nr. 71 weet hij met 'zijn hele wezen' dat zij hier woont. Toch gaat hij naar huis, 'naar die waar ik aan gebonden ben en die mij vervelen, onuitsprekelijk'. Uitgave in zakformaat op dundrukpapier als zogenoemde 'dwarsligger'; de regels lopen evenwijdig met de rug, zodat de lezer het boek een kwartslag moet keren en de vouw van de rug zich horizontaal halverwege de bladspiegel bevindt. Kleine druk.

Over Willem Elsschot

Willem Elsschot (pseudoniem van Alphonsus Josephus de Ridder) (Antwerpen, 7 mei 1882 – aldaar, 31 mei 1960) was een Vlaamse romanschrijver en dichter. Hij schreef poëzie en 750 pagina's proza, met als bekendste titels Lijmen/Het been (roman, 1923 en 1938) en Kaas (roman, 1933). Zijn beroep was reclameman.

Biografie

Elsschot werd in Antwerpen geboren als zoon in een bakkersgezin. Hij studeerde in Antwerpen aan de Antwerpse gemeenteschool in de Van Maerlantstraat, het Koninklijk Atheneum van Antwerpen en het Institut Supérieur de Commerce de l'État, later Rijkshandelshogeschool, alwaar hij in 1904 het diploma licentiaat in de handelswetenschappen behaalde. Tijdens deze studie was Elsschot lid van de studentenclub NSK(later Wikings-NSK) en schreef hij hiervoor het clublied. Hij maakte zijn studies aan het atheneum niet af omdat hij van school werd gestuurd. Op het atheneum kreeg hij les van Pol de Mont en ont…Lees verder op Wikipedia

Suggesties