Boek
Nederlands
Als Tuva Moodyson, de dove verslaggever, een zelfmoord en moord onderzoekt die te maken hebben met de lokale dropjesfabriek, loopt ook haar leven gevaar.
Titel
Zwart zout
Auteur
Will Dean
Vertaler
Catalien Van Paassen Willem Van Paassen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Red snow
Uitgever
Amsterdam: A.W. Bruna Uitgevers, © 2021
445 p.
ISBN
9789400512115 (paperback)

Besprekingen

Tuva – Zwart zout

Eerste zin. Er ligt een Volvo in de greppel en volgens mij ligt hij daar al een tijdje.

 

 

 

Tuva Moodyson werkt voor een lokale krant in het afgelegen Zweedse dorpje Gavrik, waar de drop- en de pulpfabriek de grootste werkgevers zijn. Op een dag klimt de directeur van de dropfabriek op een toren en springt hij naar beneden. Niet veel later wordt een van zijn werknemers met doorgesneden keel teruggevonden. Auto’s worden gesaboteerd, schuren in brand gestoken en iemand laat angstaanjagende sneeuwbalmannetjes achter. Tuva , volgens haar chef ‘een opgewonden, lichtgeraakte, dove, biseksuele meid uit Stockholm’, gaat op onderzoek uit maar moet daarvoor niet alleen het ijskoude februariweer trotseren. De familie van de directeur gedraagt zich uiterst bizar, ze wordt door Jan en alleman tegengewerkt en als klap op de vuurpijl verliest ze haar hart aan een nieuwe politie-inspecteur. Will Dean groeide op in de Britse East Midlands en emigreerde voor de liefde naar Zweden, waar hij diep in de bossen woont. Hij heeft ondertussen al drie misdaadverhale…Lees verder

Tweede thriller* met Tuva Moodyson in de hoofdrol. De dove verslaggever is aan haar laatste weken voor het lokale krantje in het kleine Zweedse stadje Gavrik toe. Daarna verhuist ze naar Malmö om te werken voor een grotere krant. Dan vallen er twee doden. De directeur van de plaatselijke dropjesfabriek beklimt de fabrieksschoorsteen en springt dan zijn dood tegemoet. Niet veel later ontdekt Tuva in de fabriek een vermoorde man. Op de ogen van het slachtoffer liggen twee dropjes… Tuva probeert uit te zoeken welke geheimen de Grimberg-dynastie, eigenaren van de dropfabriek en de grootste werkgever van het stadje, proberen te verbergen. Een zoektocht die niet zonder gevaar is. Het afgelegen stadje midden in de bossen raakt door de barre winterkou en een sneeuwstorm nog meer geïsoleerd. De beklemmende, dreigende sfeer van het boek wordt erdoor versterkt. Een intelligente thriller, met een mooie plot, gedragen door een interessant en complex hoofdpersonage.