Boek
Nederlands

Röntgenfotomodel : gedichten

Vicky Francken (auteur)
+1
Röntgenfotomodel : gedichten
×
Röntgenfotomodel : gedichten Röntgenfotomodel : gedichten

Röntgenfotomodel : gedichten

Vicky Francken (auteur)
van beddengoed vouw ik een vrouw
en noem haar tegenwicht
's avonds lig ik in haar armen
maar ze vindt het niks
omdat ik boos ben
naai ik haar mond dicht


In Röntgenfotomodel wordt een lichaam tegen het licht gehouden. Om te onderzoeken wat eraan schort, om te bepalen waar het licht doorlaat. Het lijf blijkt sterker dan gedacht. De huid e
Titel
Röntgenfotomodel : gedichten
Auteur
Vicky Francken
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017
75 p.
ISBN
9789023442745 (paperback)

Besprekingen

Debuutbundel van de auteur die vertaalwetenschap studeerde en werkt als literair vertaler uit het Frans en Engels. De auteur houdt het lichaam tegen het licht. Wat is er goed en wat niet, waar laat het licht door? Het lijf is sterk, net als de huid. De auteur beschouwt het lichaam als een veelzeggend instrument. Fijngevoelig taalgebruik en prachtige woordkeuze, zoals in: 'Wat is er pijnlijk als je verlamd bent': 'zien hoe de zon een marathon aflegt'. De titel wordt in het titelgedicht duidelijk beschreven: 'De dokter draagt een witte jas / maar noemt zich fotograaf'. Kaft in zwart-wit, passend bij de inhoud. Ruime bladspiegel. Kreeg de C. Buddingh’-Prijs 2016.

Over Vicky Francken

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Nanne Nauta

Vicky Francken (Beugen, 18 maart 1989) is een Nederlandse dichter, woonachtig te Utrecht.

Francken studeerde Frans en vertaalwetenschap aan de Universiteit Utrecht en is thans vertaler uit het Frans en Engels. Francken publiceerde in Hollands Maandblad, Het Liegend Konijn, Revisor en Tirade. Na de Meander Dichtersprijs in 2008 ontving ze de Hollands Maandblad Schrijversbeurs voor Poëzie. In januari 2017 verscheen haar debuut Röntgenfotomodel dat in juni van dat jaar de C. Buddingh'-prijs voor debutanten won, ter waarde van 1.200 euro, tijdens festival Poetry International in Rotterdam. Francken is lid van het Utrechts Stadsdichtersgilde en droeg de Letters 989 t/m 1157 (2018-2022) bij aan de Letters van Utrecht.

Prijzen

  • 2006 - Write Now!-publieksprijs;
  • 2008 - Meander Dichtersprijs;
  • 2017 - C. Buddingh'-prijs voor Röntgenfotomodel
  • 2018 - Jo Peters Poëzieprijs voor Röntgenfotomodel…Lees verder op Wikipedia