Boek Nederlands

De schone slaapster

Valeria Docampo (illustrator), Wilhelm Grimm (naar het werk van), Jacob Grimm (naar het werk van)

De schone slaapster

Valeria Docampo (illustrator), Wilhelm Grimm (naar het werk van), Jacob Grimm (naar het werk van)
  • Vanaf 6-8 jaar
Prinses Doornroosje wordt vervloekt door een boze fee. Op haar zestiende verjaardag zal Doornroosje in een diepe slaap vallen die honderd jaar zal duren. Groot prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties en uitleg over het ontstaan van de illustraties. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.
Leesniveau
AVI 3, AVI E3
Titel
De schone slaapster / met prenten van Valeria Docampo ; tekst vrij naar de gebroeders Grimm
Illustrator
Valeria Docampo
Naar het werk van
Wilhelm Grimm Jacob Grimm
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La bella addormentata
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2019
30 p. : ill.
ISBN
9789462913912 (hardback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands (andere uitgaves)

Besprekingen

Het bekende sprookje van de schone slaapster (ook bekend als het sprookje van Doornroosje) van de gebroeders Grimm bewerkt voor kinderen die leren lezen (op AVI-E3). Het verhaal is sterk ingekort, maar blijft trouw aan de chronologie van het oorspronkelijke sprookje. De drie hoofdpersonages (de koning, de koningin en Doornroosje zelf) worden in de tekst met een illustratie afgebeeld. De taal is aangepast aan het leesniveau, zonder kinderachtig te worden. Korte zinnen en levendige dialogen. Omdat de beginnend lezer het verhaal zeker al kent, is het om te leren lezen heel geschikt. Op elke pagina staat één zin in kleur en andere lettergrootte afgedrukt, waarvan de functie niet direct duidelijk is (maar waarschijnlijk wel zal bijdragen aan het leesplezier). De kunstzinnige, paginagrote illustraties beelden het sprookje erg mooi uit, en vullen de tekst goed aan (wat bij eerste leesboekjes erg belangrijk is). In de serie 'Er was eens... : sprookjes voor prille lezers'* zijn meer hervertell…Lees verder

Doornroosje

'Doornroosje' is zonder twijfel een van de meest geïllustreerde sprookjes. De spanning tussen de goede feeën en de boze, Doornroosje die zich prikt, het paleis dat in slaap valt, de prins die door de doornenhaag heen dringt en de verlossende kus spreken tot de verbeelding.

Valeria Docampo kiest voor een schattige hoofdfiguur, met amandelogen, blond golvend haar, een rond gezicht, een klein neusje en mondje met volle lippen. Door haar af te beelden te midden van rode bloemen, krijgt ze iets extra idyllisch. De goede feeën tekent ze met een vleug humor: ze dragen enorme pofbroeken, overdreven lange toverhoeden en sommige ook een reusachtige bril. De boze fee contrasteert daar scherp mee: haar jurk is paars en strak, haar bezem krom, met takken die kronkelen als haar haren en natuurlijk een haakneus met een wrat. De mannen in Docampo’s prenten zijn verre van helden: de koning is een gezellige dikkerd en de prins een verlegen slungel.

Indrukwekkend is Docampo’s ge…Lees verder