Boek
Nederlands

Nirwana : roman

Tommy Wieringa (auteur)
+1
Nirwana : roman
×
Nirwana : roman Nirwana : roman

Nirwana : roman

Genre:
Een man uit een invloedrijke familie keert terug naar het landgoed waar hij is opgegroeid om weer te schilderen en het oorlogsverleden van zijn grootvader te onderzoeken.
Titel
Nirwana : roman
Auteur
Tommy Wieringa
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2023
481 p.
ISBN
9789403180816 (paperback)

Besprekingen

Verbrand in de oorlog, en daarna

Zes jaar na zijn veelvuldig bejubelde en meermaals bekroonde plattelandsroman De heilige Rita heeft Tommy Wieringa met Nirwana een opvolger klaar. Zijn lijvigste roman tot nog toe was het wachten waard.

Negen romans, verschillende verhalenbundels, essays, reisreportages en columns. Wie de afgelopen dertig jaar ook maar enige interesse in de Nederlandstalige letteren heeft vertoond, is onvermijdelijk al met Tommy Wieringa in aanraking gekomen. Maar in de Lage Landen wordt je bibliografie, hoe lang ze ook moge zijn, pas een oeuvre genoemd wanneer ze ook een roman over de Tweede Wereldoorlog en de collaboratie bevat. Die levert de schrijver van Joe Speedboot (2005), Caesarion (2009) en Dit zijn de namen (2012) nu met het kloeke boekwerk Nirwana af.

De 56-jarige schrijver dook in de Nederlandse oorlogsarchieven en kwam weer boven met een verhaal over een naar offshore-ondernemer Pieter Schelte Heerema gemodelleerde oud-SS'er wiens kleinzoons (de ene al meer dan de andere) worstelen met de zwarte familiegeschiedenis. Wieringa vervoegt echter niet zomaar dat legioen mannen dat de midlifecrisis probeert te bezweren met een even plots opkomen…Lees verder

Recensie Nirwana -In Nirwana wringt er niets

Nirwana, de 'totaalroman' van Tommy Wieringa, is intimiderend in omvang, thematiek, ambitie en stijl. Maar de schrijver wil zó veel ideeën kwijt dat zijn hoofdpersonage Hugo een tamelijk onbezield karakter is geworden.

Vuur voorziet ons van fantastische dingen. Vliegvakanties, vloerverwarming, vlees van de grill, maar ook je trouwring, je lievelingsboek, koffie - probeer iets te bedenken dat níét is geproduceerd door een vuurvretende machine. Maar onze gretige verbranding leidt ook tot nachtmerries: de opwarming van de aarde met alle ellende daarbij. Uit zo'n tegenstelling kan grote literatuur voortkomen. Tommy Wieringa neemt, zes jaar na zijn laatste roman (De heilige Rita uit 2017), de toorts op met Nirwana, een roman over het wereldvuur, misschien wel het grootste thema van onze tijd.

Navenant groot is het werk. Bijna vijfhonderd pagina's ideeën over de gevaren van ons ongebreidelde verlangen naar vuur, het kapitalisme dat aan de oorsprong ligt van de exploitatie van de aarde, over de verbrandingsmachine die koste wat kost moet blijven draaien, maar ook over nationalisme, libertarisme, de infantilisering van de samenleving, en over scheppingsdrang, kunst en cultuurmar…Lees verder

Babi pangang, foute seksgrappen en bier

Op pagina 39 van zijn nieuwe roman voert Tommy Wieringa zichzelf op als personage. Hoofdfiguur Hugo, kunstenaar met liefdesverdriet, loopt hem tegen het lijf. Wieringa, 'een lange man met een Fidel Castro-achtige vechtpet op', werkt aan een boek over Hugo's grootvader, een zakenmagnaat met een dubieus oorlogsverleden, en zou daar graag eens met de kleinzoon over spreken. De schepper en zijn creatie belanden samen in een restaurant. Het is een gevaarlijk literair spelletje dat al vaker gespeeld is, en in dit geval on-Wieringaiaans koddig uitpakt: de auteur zet zichzelf zo onflatteus neer, met zijn voorkeur voor babi pangang, foute seksgrappen en bier, dat de sfeer doet denken aan een film van Woody Allen waarin Allen een persiflage op zichzelf speelt.

Liefdesverdriet is niet het enige wat Hugo teistert. De spoken van het verleden zaten hem al vóór Wieringa's komst op de hielen. In hun puberteit waren hij en zijn tweelingbroer Willem al als water en vuur. De…Lees verder

Een epos over een familie die generatie na generatie de verovering van de aarde najaagt, ook wanneer blijkt dat het vuur een goede knecht is, maar een slechte meester. Het verhaal draait om Hugo Adema, een gevierd kunstenaar uit een invloedrijke familie. Zijn grootvader, Willem Adema, stichtte een offshore-imperium na een dubieuze rol in de Tweede Wereldoorlog. Terwijl Hugo's leven in een impasse raakt, keert hij terug naar het landgoed waar hij is opgegroeid om weer te schilderen en om het verleden van zijn grootvader te onderzoeken. De ontdekking van Willems verloren gewaande dagboeken werpt een nieuw licht op zijn oorlogsverleden. Zachtaardig en meevoerend geschreven. Voor de meer literaire lezer. Tommy Wieringa (Goor, 1967) is een internationaal bekende Nederlandse schrijver en journalist. Hij schreef vele boeken. Zijn werk wordt in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de BookSpot Literatuurprijs, de F. Bordewijk-prijs en de Halewijnprijs.

Over Tommy Wieringa

CC BY 3.0 - Foto van/door Scottish Book Trust

Tommy David Wieringa (Goor, 20 mei 1967) is een Nederlands schrijver.

Biografie

Wieringa bracht het eerste deel van zijn jeugd door op Aruba. Op zijn negende verhuisde het gezin terug naar Nederland, waarna Wieringa lang in het Twentse Geesteren woonde. Hij volgde de Vrije School in Zutphen. In Groningen studeerde hij geschiedenis en in Utrecht journalistiek. Naar eigen zeggen werkte hij onder meer als aanstekerverkoper op de markt en als lokettist bij de spoorwegen.

In 1995 verscheen zijn debuutroman Dormantique’s manco. Na de publicatie van deze en nog twee romans kwam in 2005 de doorbraak naar een groter publiek met de ontwikkelingsroman Joe Speedboot. Dit boek werd genomineerd voor vele prijzen waarvan er enkele toegekend werden.

Voor de VPRO schreef hij het scenario voor de korte film Laatste wolf, uit de serie Goede daden bij daglicht, en voor de KRO-radio schreef hij verschillende…Lees verder op Wikipedia