Boek
Nederlands

Het vroegste vitriool 1983-1993

Tom Lanoye (auteur)
+1
Het vroegste vitriool 1983-1993
×
Het vroegste vitriool 1983-1993 Het vroegste vitriool 1983-1993

Het vroegste vitriool 1983-1993

In de reeks:
Genre:
Verzamelbundel columns, essays en polemieken uit de periode 1983-1993 van de Vlaamse auteur (1958- ).
Extra onderwerp
columns, Lanoye, Tom ; essays, Romans
Titel
Het vroegste vitriool 1983-1993
Auteur
Tom Lanoye
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2004
241 p.
Aantekening
Bevat een selectie uit : Rozengeur en maneschijn ; Het cirkus van de slechte smaak ; Vroeger was ik beter ; Doen Bevat het in zijn geheel opgenomen : Vendu !
ISBN
90-446-0557-7

Besprekingen

Met zijn columnboeken toont Tom Lanoye zich een onvervalste kleine zelfstandige. Hij recycleert zijn eigen werk, verpakt het een beetje anders en ja hoor: het publiek lust opnieuw de columns die het al in 'Humo' gelezen had, de speeches die voordien in de krant verschenen en de inleidingen bij andere boeken. Maar natuurlijk zijn deze verzamelingen beschouwend werk meer dan een samenraapsel van eerder verschenen stukken. Ze bieden vooral een beeld van de politiek en sociaal geëngageerde Lanoye, die zich in de laatste jaren ontpopt heeft tot kroniekschrijver van de Belgische ziekte.

Onder de titel 'Vitriool' laat hij in twee deeltjes van de reeks hard-backs ('Lanoye hard gemaakt') een keuze uit zijn columns verschijnen. Volgens Van Dale is dat een synoniem voor hevig bijtende, scherp aantastende woorden. En inderdaad, bij herlezing merk je dat de auteur gedurende zijn hele carrière met scherp schiet op de literatuur, de maatschappij en de politiek. Deze verzamelbundeltjes …Lees verder
Tom Lanoye (1958) is een fenomeen. Als dichter, prozaschrijver, performer en als schrijver van bijtende columns, essays en polemieken heeft hij zijn sporen ruimschoots verdiend. Zijn uitgever is nu bezig om zijn tot nu toe verschenen werk opnieuw uit te geven (onder de noemer 'Lanoye Hard Gemaakt'), in acht kloeke delen. De delen vijf en zes zijn gereserveerd voor de colums, essays en polemieken. Deel vijf, 'Het vroegste vitriool' (1983-1993) bevat een aantal klassieke letterkundige schimpscheuten (onder veel meer prachtigs over Hugo Claus, Jotie T'Hooft en over Hubert Lampo), en zijn eerste columnbundel 'Doen!' (1992), waarin Lanoyes eerste politieke stukken zijn opgenomen. Verder bevat dit boek een heruitgave van het prachtige 'Vendu!' - een naar aanleiding van zijn eerste roman 'Alles moet weg' verschenen verhandeling over eigen werk. Een aanrader.

Over Tom Lanoye

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door ©2017 Arthur Los Fotografie

Tom Lanoye (uitspraak: /lɑ'nwa:/; Sint-Niklaas, 27 augustus 1958) is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij woont en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika).

Biografie

Lanoye was de jongste zoon van een slager. Hij bezocht in Sint-Niklaas het Sint-Jozef-Klein-Seminarie College, toentertijd nog een jongenscollege. Hij studeerde Germaanse Filologie en sociologie aan de Universiteit Gent. In die jaren was hij ook actief lid van het vrijzinnige Taalminnend Studentengenootschap (TSG) 't Zal Wel Gaan. Lanoye studeerde af op een scriptie getiteld De poëzie van Hans Warren. Hij publiceerde zijn eerste werk in eigen beheer, naar eigen zeggen: ‘zoals alle punkbands toentertijd deden: uit onvrede met de bestaande structuren, en om het vak van binnenuit te leren’.

Hij komt vaak op zowel radio als televisie, niet alleen in België, maar ook in Nederland. Verder treedt hij op in theaters met a…Lees verder op Wikipedia