Boek
Nederlands

Midas en de boek-piraten

Timothy Knapman (auteur), Adam Stower (illustrator), Wiebe Buddingh' (vertaler)
Nadat zijn moeder het verhaal van de kapitein op piratenjacht vijfmaal heeft voorgelezen, is de kapitein zo moe dat hij niet meer meedoet als Midas het boek zelf gaat lezen. Prentenboek met grote aquarellen. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Boeken, Dromen, Zeerovers
Titel
Midas en de boek-piraten
Auteur
Timothy Knapman
Illustrator
Adam Stower
Vertaler
Wiebe Buddingh'
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Mungo and the picture book pirates
Uitgever
Amsterdam: Zebrafant, © 2007
[32] p. : ill.
ISBN
9789049075088 (hardback)

Besprekingen

Midas is verzot op piraten. Iedere avond voor het slapen gaan leest zijn moeder zijn favoriete verhaal voor, 'De zeemansavonturen van kapitein Michiel de Snuyter'. Als mama geluk heeft, moet ze het maar twee keer voorlezen, maar als ze pech heeft wel vijf keer. Die bewuste avond heeft mama het verhaal zes keer voorgelezen, en ze is dan ook erg moe. Gelukkig mag het licht nog even aan blijven van mama en kan Midas het verhaal nog eens zelf lezen. Maar als Midas het verhaal leest, gaat het helemaal anders. Kapitein de Snuyter, de held van het verhaal, die op het einde normaal gezien met het kajuitsmeisje Nora trouwde, hoort het hulpgeroep van Admiraal Mastworp en Nora niet. De piraten kunnen vrij hun gang gaan, want kapitein de Snuyter is met vakantie gegaan. Hij zegt dat Midas zelf maar iets moest doen als hij het toch zo een mooi boek vindt. Midas sluit zijn ogen, knijpt zijn neus dicht en springt in zijn lievelingsboek. Met zijn spitsvondigheid kan hij Admiraal Mastworp en Nora redde…Lees verder
Midas kan geen genoeg krijgen van zijn lievelingsboek, dat zijn moeder wel vijf keer per dag mag voorlezen. Het verhaal gaat over een zeereis van kapitein Michiel de Snuyter die het opneemt tegen een groep piraten. Op een avond leest hij het zelf, maar verloopt het verhaal heel anders, omdat de held geen zin heeft om de piraten weer te verdrijven. Gelukkig schiet Midas te hulp en loop het verhaal toch weer goed af. Een prentenboek met prachtige illustraties, die ingekleurd zijn met aquarelverf. De teksten zijn in een opvallende letter gezet, waarbij de grootte varieert. De tekst is soms zo geplaatst dat het aansluit bij de beweging in de illustratie. Deze bevat nogal wat moeilijke woorden (onverschrokken, zwierig, kajuitsmeisje) zonder dat dat ten koste gaat van het begrip van het verhaal. De kaft van dit extra brede boek toont Midas en een piraat, in foliedruk tegen een matrode achtergrond. Een mooi verzorgd boek voor kinderen vanaf ca. 5 jaar.