Boek
Nederlands

Een wolf in zijn blootje

Thierry Robberecht (auteur), Loufane (illustrator)
+1
Een wolf in zijn blootje
×
Een wolf in zijn blootje Een wolf in zijn blootje
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
De wolf blijkt haken aan een tak en verliest zijn pels. Nu zijn de dieren niet meer bang voor hem. De wolf vraagt een naaister een nieuw pak te maken. Prentenboek met paginagrote illustraties in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Extra onderwerp
prentenboeken, Dierenverhalen
Titel
Een wolf in zijn blootje
Auteur
Thierry Robberecht
Illustrator
Loufane
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2008
[28] p. : ill.
ISBN
9789044807295

Besprekingen

Dit boek over een wolf belooft spannend te worden voor kinderen vanaf vier jaar, tot ze vernemen dat die wolf letterlijk in zijn blootje staat. Eerst zie je bange dieren ? konijnen, een schaap en een vogel ? én een wel heel boosaardig ogende wolf. Na een tijdje beginnen de dieren echter te lachen en zie je de wolf beteuterd kijken. De emoties zijn meteen erg herkenbaar voor jonge kinderen, maar er zijn er ook een heleboel onduidelijkheden in de prenten van Loufane. Zo hangt de wolf zijn zwarte pelsjas aan een donkerbruine boom. Van dichtbij zie je dat goed, maar als het verhaal bv. in een klas wordt verteld, zullen een heleboel kinderen de jas helemaal niet zien hangen, terwijl dat net essentieel is: het zorgt er nl. voor dat de wolf plots in zijn blootje staat. Wanneer de varkensroze blote wolf vervolgens wat zielig zit te wezen op een steen in het bos, dan wordt dat weergegeven in roze en oranje tinten, die de wolf in het niets doen opgaan. Voor het overige zijn de prenten echter ze…Lees verder
Als een grote, knappe, goedgeklede wolf tijdens de jacht op een schaapje met zijn jas aan een boom blijft hangen, staat hij in zijn blootje in het bos. Hij is nu niet meer angstaanjagend en wordt door de andere dieren uitgelachen. De wolf schaamt zich en is eenzaam en verdrietig. Totdat hij bedenkt dat iemand een nieuwe jas voor hem kan maken. De naaister, een klein kipje, neemt de opdracht aan, ondanks de waarschuwingen van anderen dat hij haar wel kan opeten! Een vrolijk verhaal over angst en moed. Met één en twee paginagrote kleurrijke prenten in warme kleuren en met grappige details. De tekst is goed leesbaar boven of onder in de prent geplaatst. De wat karikaturaal getekende wolf, lopend op twee poten, heeft zeer herkenbare gevoelens en is daardoor heel innemend. Het kipje is onverwacht slim. Een heerlijk voorleesverhaal. Vanaf ca. 4 jaar.

Een wolf in zijn blootje

Een geestig verhaaltje over een grote, gevaarlijke wolf die op een dag pech heeft. De wolf is altijd piekfijn gekleed en hoewel de dieren in het bos heel bang voor hem zijn, moeten ze toegeven dat ze nog nooit een knappere wolf hebben gezien. Op een dag blijft zijn zwartglanzende pels achter een tak haken en plots ziet hij eruit als een babyroze varkentje. Iedereen lacht hem uit en beschaamd gaat de wolf op de loop. Gelukkig woont er aan de rand van het bos een naaister die hem wil helpen, maar daar staat uiteraard iets tegenover. Het verhaal van een vleesetend roofdier dat zich ‘bekeert’ tot vegetariër is niet origineel, maar de tekst leest vlot en het geheel is grappig geïllustreerd. De lezer/luisteraar leeft mee met de angstaanjagende wolf, die zich blijkbaar ook eenzaam en verdrietig kan voelen. En dan is er het dappere kippetje, dat ondanks de waarschuwingen van haar vriendinnen, de moed heeft om voor de wolf een nieuw pak te naaien. Gelukkig loopt het dankzij het slimme kippe…Lees verder

Over Thierry Robberecht

Thierry Robberecht (Brussel, 11 februari 1960) is een Belgische illustrator van kinderboeken.

Werk

Robberecht begon als striptekenaar en werkte onder meer voor Casterman. Ondertussen hij heeft ook al verschillende verhalen voor prentenboeken geschreven. In 2015 publiceerde hij de jeugdroman Memo 657.

In 2012 en 2013 schreef hij de scenario's voor twee albums in de stripreeks Lefranc, te weten De eeuwige shogun en Het geheim van Stalin.

Bekroningen

  • 2017: Prix des Incorruptibles voor Memo 657
Lees verder op Wikipedia