Boek
Nederlands

Papa, wat is een vreemdeling ?

+1
Papa, wat is een vreemdeling ?
×
Papa, wat is een vreemdeling ? Papa, wat is een vreemdeling ?

Papa, wat is een vreemdeling ?

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
In een gesprek met zijn tienjarig dochtertje tracht de Franse schrijver van Marokkaanse komaf uit te leggen wat racisme en discriminatie inhouden. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Racisme
Titel
Papa, wat is een vreemdeling ?
Auteur
Tahar Ben Jelloun
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le racisme expliqué à ma fille
Uitgever
Breda: De Geus, 2000
62 p.
ISBN
90-5226-873-8

Besprekingen

Een dochter tien jaar, die verontrust is over het racisme in haar omgeving, krijgt van haar vader 'college' over oorzaken en bestrijding van dit verfoeilijke gedrag. Die vader, de in Marokko geboren en in Frankrijk wonende Goncourt-winnaar/romanschrijver, schetst heel subtiel en klinisch hoe natuurlijke groepsgevoelens kunnen afglijden naar haat tegen en zelfs vernietiging van de andere in vele opzichten 'afwijkende' groep. Het kleine schetsje tracht zonder te irriteren de lezer mee te laten zoeken naar betere oplossingen. Vooral nu het samenwonen van diverse culturele groepen in West-Europa nog verre van ideaal is. De eerlijke en onsentimentele benaderingswijze is zodanig eenvoudig verwoord, dat ook jongeren vanaf circa 12 jaar dit geboeid kunnen lezen! Of het in klassenverband kunnen gebruiken.

Over Tahar Ben Jelloun

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Photo Claude TRUONG-NGOC

Tahar ben Jelloun (Arabisch: طاهر بنجلون) (Fez, 1 december 1944) is een Marokkaanse romanschrijver, dichter en essayist. Ben Jelloun volgde zijn eerste schooljaren aan een tweetalige Arabisch-Franse basisschool en vervolgde deze aan het Franse lyceum van Tanger tot zijn 18e jaar. Vervolgens studeerde hij Filosofie aan de Universiteit Mohammed-V in Rabat, waar hij zijn eerste gedichten schreef (samengevoegd in Hommes sous linceul de silence (1971). Tahar Ben Jelloun was filosofiedocent in Tétouan en daarna in Casablanca. Sinds 1971 woont en werkt hij in Frankrijk, waar hij eveneens zijn studie Psychologie oppakte en in 1975 een doctoraat behaald in sociale psychiatrie, waar hij ook zijn werk van maakte.

Ben Jelloun schrijft in het Frans, hoewel het Arabisch zijn moedertaal is. Hij schreef voor diverse tijdschriften en kranten, waaronder Le Monde. Zijn roman Gewijde Nacht (een vervolg op L'Enfant de sable) won de Prix Goncourt in 1987. In 2004 ontv…Lees verder op Wikipedia