Boek
Nederlands
Titel
Schone slaapsters
Auteur
Stephen King 1947- Owen King
Vertaler
Annemarie Lodewijk Sabine Mutsaers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Sleeping beauties
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, © 2017
831 p.
ISBN
9789044353013 (paperback) 9789044353549 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Bovennatuurlijke quatre-mains

Thriller. Vader Stephen en zoon Owen King schreven samen Schone slaapsters: het werd een typische King.

Is Schone slaapsters, de nieuwe turf die Stephen King (70) samen schreef met zijn jongste zoon Owen (40), een gruwelijke variatie op een boosaardig sprookje of een subtiel commentaar op het feminisme? Daar zal een masterstudent zich ooit wel over buigen. Het vertelplezier spat er alvast van af.

Het was Owen King, die tot nog toe vooral korte verhalen schreef, die met het idee kwam en het ook uitwerkte, waarna zijn vader het manuscript liefdevol becommentarieerde en aanvulde.

Dit is een typisch Kingverhaal dat zich afspeelt in een stadje in de Appalachen, de bergketen in het oosten van de VS waar de crisis zwaar heeft toegeslagen. Velen werken er in de vrouwengevangenis waar het leven voor de gevangenen en de bewakers rauw en grauw is. Net daar breekt een pandemie uit waardoor vrouwen in slaap vallen en bedekt worden met een cocon. Als ze ontwaken of wakker worden gemaakt, zijn het moorddadige wezens geworden die het vooral…Lees verder

Sterke fantasy van vader en zoon King

Stephen King, een van de beste en succesvolste verhalenvertellers in de hedendaagse literatuur, kan met enkele schetsen een hele gemeenschap neerzetten. Voorzien van een onmetelijke fantasie penseelt hij met - ogenschijnlijk - speels gemak zijn verhaallijnen. Dat doet de 70-jarige schrijver ook in Schone slaapsters, het vuistdikke boek dat hij voor de verandering samen met zoon Owen King schreef.

De wereld wordt geteisterd door een virus, de auroragriep, waarvan alleen vrouwen last krijgen. Zodra ze in slaap vallen, groeien er haren uit hun gezicht en verdwijnen ze achter spinrag. Probeer als man de cocon niet open te breken, want dan heb je de poppen aan het dansen.

Plaats van handeling is Dooling, in de wat achtergebleven Appalachen, waar een vrouwengevangenis staat vol gedetineerden die natuurlijk ook allemaal in slaap vallen, op een paar uitzonderingen na. Buiten de muren ontstaat een rauwe mannenmaatschappij, met tal van onvergetelijke karakters. King, in recente interviews: 'Als de mannen in slaap zouden vallen en vrouwen alleen overbleven, is er geen verhaal.'

En dan is er de raadselachtige 'vreemdeling' Evie Black, een elf-achtige verschijning met bovennatuurlijke krachten, een jonge vrouw die niet in slaap valt. Vormt zij de sleutel die de schone slaapsters weer tot leven kan wekken?

Het idee van het…Lees verder

Schone slaapsters

Eerste zin. De mot maakt Evie aan het lachen.

Veel valt er in Dooling, in de Appalachen, niet te beleven. Sheriff Lila Norcross vult haar dagen met verkeersongelukken, methamfetamineverslaafden en huiselijk geweld. Haar man Clinton werkt, na een eendagscarrière als zelfstandig psychiater, in de lokale vrouwengevangenis. Maar dan gebeurt er iets vreemds: vrouwen vallen plots in een diepe slaap en raken ingesloten door een cocon. Wanneer die cocons worden opengebroken, ontpoppen ze zich tot uiterst moorddadige wezens die geen genade kennen met hun mannen en zonen. Lila gaat de strijd aan met de dreigende ziekte. Clinton probeert erachter te komen waarom de jonge Evie als enige vrouw immuun blijkt te zijn. En nu de vrouwen zich tegen hen keren, glijden de mannen in geen tijd af tot bestiaal gedrag.

Stephen King schreef Schone slaapsters samen met zijn zoon Owen. Het boek leest als een frisse, jonge Stephen die er weer helemaal staat. Wie wat schreef, is niet duidelijk. Hier is…Lees verder

Een geheimzinnige ziekte treft alle vrouwen ter wereld. Zodra ze gaan slapen, komt er uit hun huid een weefsel dat hen omringt als een cocon, waarna ze niet meer wakker worden. Het is niet mogelijk om hen te bevrijden uit het weefsel. Degenen die het proberen, moeten het met de dood bekopen. In het Amerikaanse stadje Dooling verschijnt de jonge Evie, die als enige vrouw geen last heeft van de slaapziekte. Wanhopige mannen die hun vrouw hebben verloren, vermoeden dat Evie de sleutel in handen heeft om de ziekte te genezen. Vader (1947) en zoon (1977) King bundelen voor het eerst hun krachten in dit gezamenlijke project. In het verhaal is de meesterhand van de vader te herkennen: een mysterieuze buitenstaander introduceren bij een gemeenschap, waarna aan de hand van een aantal personages beschreven wordt hoe die hele gemeenschap op de kop wordt gezet. De schrijfstijl is algemeen gebleven, waardoor niet te herleiden is wat door de vader en wat door de zoon is geschreven. Met voorin een o…Lees verder

Over Stephen King

CC BY 2.0 - Foto van/door Pinguino Kolb

Stephen Edwin King (Portland, Maine, 21 september 1947) is een Amerikaans schrijver van onder meer horror- en sciencefictionverhalen en thrillers. Zijn boeken komen voor op lijsten van bestverkochte boeken, zowel van fictie als non-fictie.

De verhalen van King gaan vaak over onopvallende personages die worden ondergedompeld in toenemend beangstigende situaties. Hij schrijft ook meer literair werk, zoals The Body, later verfilmd als Stand by me, maar ook Rita Hayworth and Shawshank Redemption en The Green Mile, later bekend geworden als films onder de titels The Shawshank Redemption en The Green Mile. Ook The Stand werd na de uitgave van de onverkorte versie verfilmd tot een miniserie (met Gary Sinise en Molly Ringwald in de hoofdrollen).

Biografie

King werd geboren op 21 september 1947 als zoon van Donald en Nellie Ruth Pillsbury-King. Toen hi…Lees verder op Wikipedia