1941. Een jonge Joodse vrouw, van wie de vader als dokter voor de SS werkt, riskeert haar leven om een brief naar een jongeman te brengen die gevangen zit in het concentratiekamp Auschwitz.
Titel
Brief aan Isaac
Auteur
Shari J. Ryan
Vertaler
Kees van Weele
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The doctor's daughter
Uitgever
Amsterdam: The House of Books, 2023
334 p.
ISBN
9789044364996 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Een oorlogsroman over een onwaarschijnlijke liefde in het Poolse Auschwitz. In het door de nazi's bezette Polen kan Sofia haar vader niet in de ogen kijken. Hoewel Sofia en haar moeder Joods zijn, heeft hij ervoor gekozen om als dokter voor de SS te werken. Ze kan hem niet vergeven, zelfs niet als de afspraak was gemaakt om hun levens te sparen. 
Isaac, een gevangene in Auschwitz, zwoegt elke dag op een boerderij vlakbij het kamp. Wanneer hij een meisje uit het raam van de boerderij ziet turen, denkt hij dat hij droomt. 
Sofia riskeert haar leven om een brief naar Isaac te smokkelen. De geheime uitwisseling leidt tot een ontsnapping die onmogelijk had moeten zijn. ‘Brief aan Isaac’ is in meeslepende, zeer toegankelijke stijl geschreven, afwisselend vanuit de perspectieven van Sofia en Isaac. Shari J. Ryan is een Amerikaanse schrijfster. Ze heeft twee voorouders die de holocaust overleefden. Als eerbetoon aan hen heeft ze zich toegelegd op het schrijven van historische romans.