Tony Stark, alias Iron Man, moet in actie komen wanneer een terrorist genaamd De Mandarijn wereldwijd aanslagen pleegt. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Superhelden
Titel
Iron Man 3
Regisseur
Shane Black
Naar het werk van
Stan Lee 1922-2018 Don Heck Harry Lieber Jack Kirby Warren Ellis 1968- Adi Granov
Componist
Brian Tyler
Acteur
Robert Downey (jr) Gwyneth Paltrow Don Cheadle Guy Pearce Ben Kingsley
Taal
Engels
Uitgever
Paramount Pictures, [2015]
1 dvd-video
Oorspr. opname
2013
Speelduur
125 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Vlaams Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels, Engels voor slechthorenden Gebaseerd op een Marvel comic book van Stan Lee, Don Heck, Larry Lieber en Jack Kirby en gebaseerd op de Extremis mini-serie van Warren Ellis en Adi Granov
EAN
8717418404802

Besprekingen

Een superheldenfilm van Shane Black (Kiss kiss bang bang), met opnieuw Robert Downey jr. in de hoofdrol als miljardair Tony Stark die dankzij een speciaal harnas bijzondere krachten heeft. Wanneer een terrorist genaamd 'De Mandarijn' (Ben Kingsley) wereldwijd aanslagen pleegt, komt hij in zijn rol van 'Iron Man' in actie. Hij krijgt hulp van Harley, een eenzaam, vroegwijs jongetje. Iron Man behoort samen met onder meer de Hulk en Black Widow tot de Marvel Comics striphelden. Bor Beekman (Volkskrant 25-4-'13): 'Downey Jr. is op dreef en geestig (...) Natuurlijk heeft het allemaal niet zoveel om het lijf en struikelt de oplettende kijker over de plotgaten (...) de film bezit voldoende vaart en verrassingen om zeker voor de duur te kunnen bekoren. (...)' Eric Koch (Telegraaf 25-4-'13) concludeert: 'De inspiratie van zijn eerste drie avonturen (als we zijn optreden in The Avengers meerekenen) vindt Iron Man bij zijn uitgangspunten niet. Regisseur Shane Black heeft alle vaste ingrediënten …Lees verder

Over Shane Black

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Gage Skidmore

Shane Black (Pittsburgh, 16 december 1961) is een Amerikaanse regisseur, scenarioschrijver en acteur. Hij werkte mee aan bekende films als Lethal Weapon (1987), Kiss Kiss Bang Bang (2005), Iron Man 3 (2013) en The Nice Guys (2016).

Biografie

Shane Black werd in 1961 geboren in Pittsburgh (Pennsylvania). Zijn vader werkte voor een uitgeverij en bracht hem in contact met de hard-boiled fictieverhalen van auteurs als Mickey Spillane en Donald Hamilton.

Als tiener verhuisde hij met zijn gezin naar Fullerton (Californië). Hij sloot zich vervolgens aan bij Sunny Hills High School en studeerde later ook aan de Universiteit van Californië in Los Angeles, waar hij de studierichting film en theater volgde. Op aanraden van zijn klasgenoot Fred Dekker koos hij ervoor om als schrijver aan de slag te gaan. Ook zijn broer, Terry Black, begon in die periode met het schrijven van filmscenario's.

Lees verder op Wikipedia