De Amerikaanse jurist Bill ten Boom gaat, nadat hij zijn oude leven vaarwel heeft gezegd, in Den Haag werken als aanklager bij het Internationaal Strafhof maar al gauw raakt hij professioneel en privé in een onontwarbare kluwen van leugens verstrikt.
Titel
Getuigenverklaring
Auteur
Scott Turow
Vertaler
Janet Limonard Frank van der Knoop Richard Kwakkel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Testimony
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2017
438 p.
ISBN
9789044633368 (paperback)

Besprekingen

Een massamoord in Bosnië

Misdaadroman. Scott Turow kiest de Joegoslavische burgeroorlog als decor voor een schitterend boek.

Scott Turow (68) is de beste Amerikaanse schrijver van legal thrillers. Zijn debuut Presumed innocent ( De aanklager) uit 1987 is mede dankzij de verfilming met Harrison Ford in de hoofdrol een ijkpunt in het genre. Sindsdien schreef hij een dozijn rechtbankdrama's die zich vooral afspelen in het fictieve Kindle County, geïnspireerd op de staat Illinois. Voor zijn nieuwste roman koos hij een heel ander decor: Getuigenverklaring speelt zich af tegen de achtergrond van de Joegoslavische burgeroorlog.

Een Amerikaanse aanklager gaat werken voor het Internationaal Strafhof in Den Haag, waar hij een massamoord moet onderzoeken. In 2004 zouden ruim 400 Romazigeuners in het Bosnische dorpje Barupra zijn vermoord. Ze werden een mijnschacht in gejaagd waarna de ingang gebombardeerd werd zodat ze levend begraven werden. Het is de taak van Bill Ten Boom, die Nederlandse roots heeft, om uit te zoeken wie verantwoordelijk is.

Mladic

Lees verder

Legal thriller in Den Haag en op de Balkan

Scott Turow, grootmeester van de Amerikaanse legal thriller, waagt zich in Getuigenverklaring aan een verhaal dat zich afspeelt in en rond het Internationaal Strafhof in Den Haag. Vijftiger Bill ten Boom verruilt het leven in een duur advocatenkantoor in de VS voor een minder goed betaalde baan bij het Strafhof, waar hij op een onderzoek wordt gezet naar misdaden tegen de menselijkheid die op een groep Roma in het voormalige Joegoslavië zouden zijn gepleegd.

Een groot deel van het boek speelt zich in Den Haag af, waar Boom op kamers gaat wonen. Maar hij reist ook meerdere keren voor onderzoek af naar de Balkan. Ook moet hij naar de VS, waar hij contact zoekt met een Amerikaanse generaal die destijds in Navo-verband actief was in de regio. Pikant, want de VS erkennen het Strafhof niet.

Boom, die Joods-Nederlandse wortels heeft, beleeft spannende avonturen op de Balkan. Samen met zijn onderzoeker Goos wordt hij ontvoerd en mag hij vrezen voor zijn leven. Het levert ijzingwekkende scènes op. Als bijvangst vindt hij een gezochte oorlogsmisdadiger, luisterend naar de naam Laza Kajevic, in wie wij trekjes van zowel Ratko Mladic als Radovan Karadžic menen te herkennen.

Turow vertelt het verhaal met flair, zonder te vervallen in al te veel juridische scherpslijperij. Hij schuwt kritiek op de effectiviteit van het Internationaal Strafhof niet ('stroperige bureaucratie'), maar noemt het…Lees verder

De rechtbankthrillers van Turow (1949) spelen zich gewoonlijk af in de Amerikaanse plaats Kindle County, maar deze keer heeft hij zijn hoofdpersoon Bill ten Boom naar Europa gestuurd. Ten Boom is uit zijn saaie huwelijk gestapt en wil iets anders met zijn leven. Hij pakt daarom de kans om aanklager bij het Internationaal Strafhof in Den Haag te worden met beide handen aan. Hij moet de verdwijning in 2004 van vierhonderd Kosovaarse vluchtelingen in Bosnië onderzoeken, die volgens zijn enige getuige door onbekende militairen levend zijn opgeblazen. Om uit te zoeken wie de daders waren moet Ten Boom samen met zijn praktische assistent Goos naar Bosnië en Amerika. Alle mensen die ze spreken hebben een dubbele agenda en daarnaast belanden ze in het mijnenveld van de internationale diplomatie. Tastend zoekt Bill zijn weg en maar weet toch de waarheid te achterhalen. Het verhaal is bijna te ingewikkeld om echt spannend te worden, maar Turow heeft wel enkele interessante personages weten te s…Lees verder