Boek
Engels

The little stranger

Sarah Waters (auteur)
Na de Tweede Wereldoorlog ervaart een dorpsarts hoe een familie langzaam aan door een kwade macht vernietigd wordt in hun vervallen landhuis.
Titel
The little stranger
Auteur
Sarah Waters
Taal
Engels
Uitgever
London: Virago, 2009
501 p.
ISBN
9781844086023 (trade paperback) 9781844086016 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

De shortlist van de Booker Prize werd dit jaar als opvallend sterk ervaren. Met vijf Britten en een Australische Zuid-Afrikaan ging het om de beste shortlist sinds jaren, met een hernieuwde aandacht voor het (vaak historische) literaire verhaal. Negatieve berichten over de dood van de Britse roman zijn weer voor een tijdje opgeborgen. Opvallend is dat de shortlist volledig blank is (weliswaar evenwichtig verspreid over de beide geslachten), wat automatisch de vraag oproept of de populariteit van de Indo-Engelse literatuur (vorig jaar won Aravind Adiga met The white tiger) aan het wegdeemsteren is? In het begin haalden vooral J.M. Coetzee (Summertime ? vert. Zomertijd (De Leeswolf 2009, nr.7, p. 511)) en A.S. Byatt (The children's book) het nieuws, omdat ze mathematisch kans maakten op resp. een derde (wat een primeur zou zijn) en een tweede bekroning met de Booker Prize. Maar uiteindelijk kreeg Hilary Mantel (Wolf Hall) bij de bookmakers de le…Lees verder
Na de Tweede Wereldoorlog raakt een dorpsarts bevriend met een verarmde familie in een vervallen landhuis. De arts behandelt de in de oorlog gewond geraakte zoon en wordt verliefd op de intelligente, maar lelijke dochter. Dan vinden vreemde, voornamelijk nachtelijke incidenten plaats en de zoon wordt in een psychiatrische inrichting opgenomen. Hij denkt dat het spookt in het landhuis en ook zijn moeder verliest haar greep op de realiteit: zij meent haar jonggestorven dochtertje te zien. De gebeurtenissen leiden naar een tragisch einde. De auteur schrijft een griezelig verhaal, waarin vervagende klassenverschillen en de invloed van de oorlog een belangrijke rol spelen. Het raadsel blijft daarom onopgelost: zijn het poltergeist-verschijnselen die worden veroorzaakt door drie instabiele mensen of waart de geest van het dode kind rond? De horror is subtiel en bestaat uit geluiden, verschijnselen of verplaatste voorwerpen, maar het is duidelijk dat een kwade macht bezig is de familie te ve…Lees verder

Over Sarah Waters

CC BY 2.0 - Foto van/door Annie_C_2

Sarah Waters (Neyland, 21 juli 1966) is een Britse romanschrijfster. Haar bekendste werk is haar debuut Tipping the Velvet (vert. Fluwelen Begeerte) uit 1998, dat in 2002 onder dezelfde titel werd verfilmd als miniserie.

Werk

Sarah Waters werd in 1966 geboren in Neyland, een stad gelegen in de county Pembrokeshire in Wales. Ze ging daar ook naar school en bezocht later de universiteit van Canterbury waar ze haar doctoraat in Engelse literatuur verkreeg. Haar specialisering was moderne homoliteratuur vanaf de negentiende eeuw. Zij deed voor haar proefschrift onderzoek naar lesbische historische romans. Door een bestudering van de negentiende-eeuwse seksuele onderwerelden toont zij onder meer aan dat de voorstellingen die men tegenwoordig van (homo)seksualiteit in de victoriaanse periode heeft, in het beste geval stereotiep en in het slechtste geval onjuist zijn.

Haar werk voor haar promotiethesis inspireerde haar to…Lees verder op Wikipedia