Boek Nederlands

Blaffende honden

Sandro Veronesi (auteur), Rob Gerritsen (vertaler)

Blaffende honden

Sandro Veronesi (auteur), Rob Gerritsen (vertaler)
Bevlogen pleidooi voor een menselijker vluchtelingenbeleid in Italie͏̈, met name gericht op het lot van drenkelingen in de Middellandse Zee.
Onderwerp
Vluchtelingen
Titel
Blaffende honden
Auteur
Sandro Veronesi
Vertaler
Rob Gerritsen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Cani d'estate
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2019
76 p.
ISBN
9789044641783 (paperback)

Besprekingen

De keuze is eenvoudig: tussen leven en dood

Pamflet Een cruise. Zo omschreef Matteo Salvini vorige zomer de tocht van 629 bootvluchtelingen op zee. Tegenover die realiteit kreeg de fictieschrijver Sandro Veronesi even geen woord meer op papier.

Toen Sandro Veronesi in de zomer van 2018 hoorde dat zijn regering een overvol geladen vluchtelingenboot de toegang tot een Italiaanse haven ontzegde, brak er iets in hem. Hij was met een nieuwe roman bezig, maar schoof dat werk aan de kant. De realiteit oversteeg de fictie, en daarna nam de burger het van de fictieschrijver over. Het resultaat is Blaffende honden, een schreeuw uit het hart van de burger ­Sandro Veronesi, een Italiaan die even niet meer weet of het nog goed komt met zijn land.

Drenkelingen van de verdrinkingsdood redden is behalve een duizendjarige traditie ook een fundamenteel onderdeel van de maritieme erecode, schrijft ­Veronesi. De Italiaanse overheid trad die traditie en erecode niet alleen met de voeten, minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini sloeg velen met verstomming toen hij de levensgevaarlijke boottocht van de Aquarius, met 629 opvarenden aan boord, met een 'cruise' vergeleek.

Dat woord - een cruisevakantie, ofwel een plezi…Lees verder

Dit boekje is geen roman van deze bekende schrijver, maar een pamflet. In de zomer van 2018 begint de auteur een campagne tegen het immigratiebeleid van de Italiaanse regering, met name het havendichtbeleid van Salvini, minister van Binnenlandse Zaken. De auteur wil zelf graag aan boord gaan van een van de schepen die drenkelingen oppikken, om zich ook fysiek in te zetten, maar dat blijkt onmogelijk. Hij besluit zijn schrijverstalent te gebruiken om de publieke opinie wakker te schudden. Hij wijst op de eeuwenoude regel dat drenkelingen altijd gered moeten worden, achtervolgt Salvini met tal van argumenten en wisselt zijn tirade af met korte veelzeggende verhalen. Hij grijpt het verjaardagsfeestje van zijn dochtertje aan om te laten zien dat je soms toch iets blijkt te kunnen wat eerst onmogelijk leek. Een gedreven en welsprekend betoog over een groot actueel probleem dat om een oplossing schreeuwt.