Titel
Fifty shades of grey
Regisseur
Sam Taylor-Johnson
Naar het werk van
E.L. James
Componist
Danny Elfman 1953-
Acteur
Dakota Johnson Jamie Dornan
Taal
Engels
Parallelle titel
50 shades of grey
Uitgever
Universal, © 2015
1 dvd-video
Oorspr. opname
2015
Speelduur
ca. 123 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels, Engels voor doven en slechthorenden
EAN
5053083032210

Besprekingen

'Het is ingewikkeld', zegt Anastasia Steele, student Engelse literatuur, wanneer haar moeder vraagt naar de man die recentelijk haar leven is binnengewalst. Veel meer heeft ze niet te melden. (...) Dit vluchtige gesprekje, ergens halverwege Fifty Shades of Grey [2015], zegt veel zo niet alles over de steriele wijze waarop de met veel stampij aangekondigde verfilming van E.L. James' erotische bestseller (wereldwijd ruim 100 miljoen keer verkocht) in elkaar is gestoken', schrijft Berend Jan Bockting (Volkskrant 12 -2- '15) Hij geeft 2 sterren. De film waar reikhalzend naar werd uitgekeken viel mediabreed een beetje tegen: te glad, te braaf, te weinig opwindend en Meneer Grey was hoewel mooi, niet het type dat de lezeressen bij elkaar hadden gefantaseerd. De gemiddelde waardering ligt tussen de 2 en 3 sterren. De regie was van Sam Taylor-Johnson (Nowhere man), acteurs zijn onder meer: Dakota Johnson, Jamie Dornan, en Eloise Mumford.

Over Sam Taylor-Johnson

CC BY 2.0 - Foto van/door Nick Step

Samantha (Sam) Taylor-Johnson (geboren als Samantha Taylor-Wood, Croydon (Londen), 4 maart 1967) is een Brits filmregisseuse en kunstenares.

Biografie

Samantha Taylor-Wood werd geboren in Croydon (Londen) en groeide op in Zuid-Londen. Op negenjarige leeftijd verhuisde ze na de scheiding van haar ouders naar East Sussex.
In 1997 trouwde ze met Jay Jopling, een kunsthandelaar met wie ze twee dochters heeft. Na 11 jaar huwelijk werd hun scheiding aangekondigd. In 2009 begon ze een relatie met de acteur Aaron Johnson nadat ze met elkaar kennismaakten op de filmset van Nowhere Boy. Ze trouwden in Somerset op 21 juni 2012 en namen beiden de naam "Taylor-Johnson" aan. Ze hebben samen ook twee dochters.

Bij Taylor-Wood werd tweemaal kanker vastgesteld: in december 1997 werd ze behandeld voor darmkanker en drie jaar later werd borstkanker vastgesteld.

Voor haar bijdragen tot de kunst werd Taylor-Wood in 20…Lees verder op Wikipedia