Boek
Nederlands

Wiebe is verliefd

Ruth Wielockx (auteur)
+1
Wiebe is verliefd
×
Wiebe is verliefd Wiebe is verliefd

Wiebe is verliefd

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Wiebe de straatrat neemt op een gemaskerd bal zijn kans waar om de muis, op wie hij verliefd is, voor zich te winnen; maar dan moeten om 12 uur de maskers af! Prentenboek met gedetailleerde tekeningen in zachte tinten. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Wiebe is verliefd
Auteur
Ruth Wielockx
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2005
[28] p. : ill.
ISBN
90-448-0497-9

Besprekingen

Wiebe is een "lelijke, vieze" straatrat, die in stilte verliefd is op de allermooiste muis ter wereld, Flanel. Hij gelooft dat zij hem nooit zal aanvaarden. Maar wanneer er een groot verkleed bal georganiseerd wordt, komt Wiebe verkleed als een mooie prins. Flanel danst en drinkt met hem, en Wiebe waagt het zelfs een liefdesliedje voor haar te zingen. Wanneer om middernacht de maskers afgezet moeten worden, loopt Wiebe in paniek weg. Flanel komt hem achterna, en moet zelfs door haar held uit het water gered worden. En dan blijkt de liefde toch sterker dan afkomst en uiterlijk...

Het verhaal is niet bijzonder origineel. De prenten passen bij de romantische, wat zoete sfeer, vooral door het vele lila dat gebruikt werd. Het verhaal speelt zich in Venetië af, maar dat kan je enkel uit de prenten afleiden, en wordt niet in de tekst gezegd. Vreemd is de pagina waarop Wiebe een fles vindt met een brief in. De tekst van deze brief werd niet afgedrukt, wat volgens mij een vergetelheid i…Lees verder
Wiebe, de straatrat, is vreselijk verliefd op Flanel, de muis. Als er een gemaskerd bal is, neemt hij zijn kans waar en danst met Flanel, maar dan moeten om 12 uur alle maskers af. Wiebe maakt dat hij weg komt, maar als Flanel hem volgt, valt ze in het water en hij redt haar. Sprookjesachtig verhaal (Assepoester) met een happy end. Moraal van het verhaal, het gaat niet om de buitenkant, maar om de binnenkant. Sfeervolle, gedetailleerde paginagrote pastelkleurige illustraties met veel lila waarop veel te zien is. De gevoelens van Wiebe en Flanel komen door de lichaamstaal en de gebruikte kleuren in de illustraties perfect tot uitdrukking. De vlot geschreven 2 tot 4-regelige tekst staat onder aan de bladzijde of verdeeld op de linker. Prachtig prentenboek over verliefd zijn voor kleuters vanaf ca. 4 jaar. De papieren uitnodiging voor het muizenbal, die als brief in het boek is geplakt, maakt het boek kwetsbaar.

Wiebe is verliefd

In dit Assepoesterachtige verhaal lezen we over Wiebe, een rat, die verliefd is op Flanel, een knappe muis. Op een gemaskerd bal raapt Wiebe al zijn moed bij elkaar, maar als om middernacht alle maskers af moeten, vlucht Wiebe weg. Flanel holt hem achterna, maar valt in het water. Wiebe redt haar en ze verklaart haar liefde aan de verlegen rat. Zeer voorspelbaar, maar toch mooi. De herkenbaarheid en de associatie met het Assepoes-verhaal maken het heel haalbaar om het verhaal te dramatiseren met carnaval of Valentijn bijvoorbeeld. Niet alles wordt verteld in de tekst. Je moet ook de illustraties bekijken om het verhaal te volgen. Die zijn trouwens heel mooi en duidelijk, in overwegend blauw-paarse tinten. De Venetiaanse setting maakt het allemaal nog veel romantischer. Dit boek won de Prijs van het Kind van de illustratorenwedstrijd van Clavis en de Stad Hasselt.