Titel
Gandhi / dir. by Richard Attenborough ; written by John Briley
Regisseur
Richard Attenborough
Scenarist
John Briley
Acteur
Ben Kingsley Candice Bergen Edward Fox John Gielgud Trevor Howard John Mills Martin Sheen
Taal
Engels
Uitgever
[Hilversum]: Columbia Tristar Home Entertainment, 2003
1 dvd-video
Oorspr. opname
1982
Speelduur
ca. 183 min.
Aantekening
Collector's edition Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Turks, Deens, Zweeds, Fins, Noors, IJslands, Arabisch, Hindoestaans, Hebreeuws Taalkeuze: Engels, Frans, Duits
EAN
8712609056815

Besprekingen

Klassieker uit 1982 van Richard Attenborough, met Ben Kingsley, Candice Bergen, John Gielgud, Trevor Howard e.v.a. Levensbeschrijving van de Indiase advocaat en politicus die zich vanaf 1917 werpt in de strijd tegen de grootgrondbezitters, maar hij blijft zich houden aan zijn regel van geweldloos verzet. De speelfilmencyclopedie geeft drie en een halve ster: 'De hoofdrol is een krachttoer voor Kingsley, die hiermee zijn debuut maakte. (...) De fantastische beelden zijn van Billy Williams en Ronnie Taylor.' De film werd indertijd bekroond met 9 Oscars waaronder Beste Film. De dvd bevat een aantal interessante extra's.

Over Richard Attenborough

CC BY 2.0 - Foto van/door gdcgraphics at https://www.flickr.com/photos/gdcgraphics/

Richard Samuel Attenborough (Cambridge, 29 augustus 1923 – Londen, 24 augustus 2014) was een Engels acteur, filmregisseur en filmproducent. Hij was de oudere broer van de maker van natuurdocumentaires David Attenborough.

Levensloop

Hij begon zijn carrière als acteur met de rol van een deserterende matroos in In Which We Serve (1942). Door deze rol werd hij vele jaren getypecast als lafaard in films zoals London Belongs to Me (1948) en Morning Departure (1950). Hij brak door met de rol van psychopathisch gangster in Brighton Rock in 1947. De volgende 30 jaar bleef hij acteren in Britse films. In de jaren 50 verscheen hij in verschillende komedies, zoals Private's Progress (1956) en I'm All Right Jack (1959).

In 1969 maakte hij zijn eerste film als regisseur: Oh! What a Lovely War. In 1982 won hij een Academy Award voor beste regisseur van zijn historische film Gandhi…Lees verder op Wikipedia