Titel
Ik ben Radar
Auteur
Reif Larsen
Vertaler
Inger Limburg Lucie van Rooijen Jabik Veenbaas
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
I am Radar
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2016
653 p.
ISBN
9789046819753 (paperback)

Besprekingen

Een wereldomspannend radionetwerk

ROMAN. Reif Larsen, de auteur van het bejubelde De verzamelde werken van T.S. Spivet, brengt met Ik ben Radar opnieuw een curieus en rijk geïllustreerd werk uit.

Wanneer Charlene en Kermin Radmanovic een zoon krijgen, wil de kersverse moeder hem Charles noemen, zodat hij later een lekker Amerikaanse roepnaam als Chuck of Chaz zal kunnen aannemen.

Maar dat is buiten haar man gerekend, die trots is op zijn Servische achtergrond, maar nog hoger opgeeft van zijn opleiding als elektrotechnisch ingenieur. Radar zal het kind heten, oreert radiofreak Kermin, en dat is ook een Amerikaanse naam, want speelde er in M*A*S*H geen korporaal Radar O'Reilly, die heli's voelde aankomen voor ze te zien of te horen waren?

De jongen, geboren op 17 april 1975, wordt een soort verbindingsofficier die in Reif Larsens Ik ben Radar de verschillende verhaallijnen bij elkaar brengt. En dat zijn er nogal wat.

Vooreerst is er natuurlijk die van Radar zelf, die in tegenstelling tot zijn blanke ouders zwart blijkt te zijn. Charlene ontkent ieder vreemdgaan. Al was ze ooit zwanger van een zwarte, maar dat k…Lees verder

Complexe roman over excentrieke mannelijke personages uit verschillende tijden en landen die deel uitmaken van een wereldwijd netwerk. Wat hebben poppenspelers, het regime van Pol Pot, de oorlog in Bosnië, een bibliotheek in Congo en kwantummechanica met elkaar te maken? In zijn tweede roman (na zijn debuut ‘De verzamelde werken van T.S. Spivet’, 2009) creëert de Amerikaanse auteur Reif Larsen (1980) een literaire parallelwereld waarin een idealistische theatergroep op plekken van genocide een anti-oorlogsperformance ten beste geeft. Larsen fabuleert naar hartenlust en weet de lezer mee te sleuren in een verhaal waarin feit en fictie onnavolgbaar in elkaar vervloeien. Met de afbeelding van foto’s en documenten (die werken als ‘bewijsmateriaal’) en door het citeren van andere (weliswaar niet bestaande) schrijvers maakt Larsen zijn verhaal ‘geloofwaardig’. Larsen schrijft zowel beeldend als compact, wat resulteert in een intens, langdurig leesavontuur. Voor lezers die niet schrikken van…Lees verder