Boek
Nederlands

Een stralende toekomst

Rebecca Makkai (auteur), Harm Damsma (vertaler), Niek Miedema (vertaler)
In Chicago maakt in de jaren tachtig de aidsepidemie veel slachtoffers onder een vriendengroep; in 2015 gaat de zus van een van hen in Parijs op zoek naar haar dochter die in een sekte zit.
Titel
Een stralende toekomst
Auteur
Rebecca Makkai
Vertaler
Harm Damsma Niek Miedema
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The great believers
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, © 2019
479 p.
ISBN
9789046824856 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Het einde van de gouden jaren

Een stralende toekomst was finalist voor de Pulitzer Prize en de National Book Award. Het is een klassieke epische vertelling waarvan de verhaallijnen, een in 1985 en een in 2015, ingenieus op elkaar zijn afgestemd. Toch doet het boek niet te geconstrueerd aan. Makkai laat overtuigend zien hoe de geschiedenis doorwerkt. Fiona, die zorgde voor haar zieke broer en veel van zijn zieke vrienden, is nog steeds bang om mensen te verliezen. Dertig jaar later kan ze zich moeilijk binden. Hoe boeiend Fiona ook is, het is vooral Yale die de lezer zal bijblijven. Hij verwijst naar de jaren voor het aidstijdperk als de 'gouden jaren'. Alleen wisten we niet hoe goed we het hadden, vindt hij.

Een stralende toekomst is een geëngageerde roman. Je staat samen met de personages op de barricaden. Volgens Makkai is het zonde dat de aidsslachtoffers zelden worden herdacht. Haar boek is in elk geval een monument voor de doden. Het is ook een intieme roman: de schrijfster voert je naar het ziektebed, naar de huizen van vrienden die elkaar opzoeken in tijden van nood of juist uit elkaar worden gedreven door de gevolgen van de epidemie.

Aan het slot van het Parijs-deel wordt de schrijfster een tikje sentimenteel. Gelukkig maakt ze dat met de laatste twee magistrale bladzijden weer goed.

Vertaald door Harm Damsma en Niek Miedema, Nieuw Amsterdam, 479 blz., 24,99 €. Oorspronkelijke titel: 'The great believers'.

In afwisselende hoofdstukken worden twee verhaallijnen uitgewerkt. In Chicago in de jaren tachtig worden galeriehouder Yale Tishman en zijn vriendengroep (vooral homoseksuelen) gevolgd onder wie de aidsepidemie rondraast en vele slachtoffers maakt. Een voor een sterven Yales vrienden. In 2015 gaat Fiona, de zus van een van de slachtoffers uit de vriendengroep van destijds, in Parijs op zoek naar haar van haar vervreemde dochter die in een sekte is verdwenen. Zij logeert bij een oude vriend, een bekende fotograaf die de aidsepidemie in Chicago destijds op de foto vastlegde. Aangrijpend en indringend portret van een groep mensen en de invloed die de aidsepidemie en de verschrikkingen daarvan toen op hen had, en de gevolgen daarvan die tot in de huidige tijd en generatie doorwerken. Goed geschreven en gecomponeerd met overtuigend uitgewerkte personages. Kreeg zeer goede kritieken in de Amerikaanse pers. Het boek was finalist voor de 2018 National Book Award for Fiction en voor de Pulitze…Lees verder

Welke minnaar heeft het?

Rebecca Makkai schrijft over aids in de jaren tachtig en de gevolgen in de decennia daarna.

Nico was voor zijn dood duidelijk geweest: zijn afscheidsdienst moest een feestje worden. Géén gehuil en getreur. Wanneer die dienst, zoals je zou verwachten, een paar dagen na zijn overlijden had plaatsgevonden, dan hadden zijn vrienden en kennissen dat niet voor elkaar gekregen. Maar nu het al drie weken geleden was dat Nico stierf, konden ze er net zo goed iets gezelligs van maken. De reden van het oponthoud was Nico's opa. De familie stond erop dat hij voor de uitvaart werd ingevlogen, ook al had hij zijn kleinzoon al twintig jaar niet gezien. Terrence, met wie Nico al drie jaar een relatie had, kreeg echter geen uitnodiging.

Liefdespartners worden in 'Een stralende toekomst' van de Amerikaanse schrijver Rebecca Makkai op een zijspoor gezet ten faveure van verre familieleden die niet op de hoogte waren van de 'levensstijl' van de overledene. Dat zoonlief op mannen viel, was voor de ouders van Nico al moeilijk te bevatten, dat hij ook nog eens stierf aan aid…Lees verder

Suggesties