Cd
Nederlands
Clara krijgt als kerstcadeau een notenkraker, die een betoverde prins blijkt te zijn. Samen binden ze de strijd aan tegen de muizenkoning
Toon meer
Titel
De notenkraker
Componist
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski 1840-1893
Verteller
Jenny Arean 1942-
Dirigent
Valery Gergiev
Bewerker
Harmen Van Straaten 1958-
Uitvoerder
Kirov Orkest
Taal
Nederlands
Uitgever
Universal, 2004
1 cd + boekje
Speelduur
00:46:17
ISBN
9789025738983
CDR
AEX1921

Besprekingen

Het muzikale uitgangspunt van deze cd is de opname van het complete (kerst-)ballet onder dirigent Gergiev die oorspronkelijk in 1998 verscheen op een Philips-cd. Illustrator en tegenwoordig ook auteur Harmen van Straaten schreef een versie van het sprookje van E.T.A. Hoffmann in heel begrijpelijk hedendaags Nederlands. Vanzelfsprekend maakte hij er ook illustraties bij. Actrice/cabaretière Jenny Arean draagt de tekst heel duidelijk voor. De mooi afgedrukte tekst kan meegelezen worden in het boekje dat in één verpakking met de cd wordt geleverd. De tekst illustreert niet alle onderdelen van het ballet. De muziek van de niet van tekst voorziene delen staat wel op de cd. Ze zijn te vinden achter de voordrachtgedeelten. Deze nieuwe editie is een geslaagd samenwerkingsproject van boekuitgever Gottmer en cd-uitgever Philips.

Over Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (Russisch: Пётр Ильи́ч Чайко́вский) (Votkinsk, 7 mei 1840 – Sint-Petersburg, 6 november 1893) was een Russisch componist, die geldt als een van de grootste componisten in de tijd van de hoogromantiek.

Leven en werk

Tsjaikovski was eerst ambtenaar, ging muziek studeren aan het Conservatorium van Sint-Petersburg en werd toen leraar aan het conservatorium van Moskou dat net was geopend. Tegen de zomer van 1867 had hij al zijn eerste pianostukken geschreven en liet ze publiceren. Een rijke bewonderaarster, gravin Nadezjda Filaretovna von Meck, bood hem in 1877 de mogelijkheid zijn leven geheel aan het componeren te wijden. Jarenlang onderhielden zij een innige briefwisseling, maar Tsjaikovski heeft haar nooit willen ontmoeten. In 1890 zette de gravin haar financiële steun om onduidelijke redenen stop. Een onbewezen theorie is dat zij zich niet kon verenigen met zijn seksuele geaardheid.

Tsjaikovsk…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek