Dvd
Engels

The hobbit. [1], An unexpected journey

Peter Jackson (regisseur), J.R.R. Tolkien (naar het werk van), Howard Shore (componist)
Titel
The hobbit. [1], An unexpected journey
Regisseur
Peter Jackson
Naar het werk van
J.R.R. Tolkien
Componist
Howard Shore 1946-
Acteur
Ian McKellen Martin Freeman Richard Armitage Elijah Wood Ken Stott Ian Holm
Taal
Engels
Uitgever
Warner Home Video, © 2016
1 dvd-video
Oorspr. opname
2012
Speelduur
166 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Duits Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels en Duits voor slechthorenden
EAN
5051888148723

Besprekingen

Avonturenfilm uit 2012 van de Nieuw-Zeelandse regisseur Peter Jackson (trilogie 'Lord of the Rings'), met Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage e.a. Verfilming van het boek van J.R.R. Tolkien, getiteld ‘The Hobbit: or There and back again', dat de Britse schrijver in 1937 publiceerde voor kinderen, de voorloper van 'The lord of the rings'. Het rustige leventje van hobbit Bilbo, de oom van de latere Frodo, wordt verstoord met de komst van tovenaar Gandalf en dertien dwergen die terug willen naar hun rijk rond de Eenzame Berg waar ze wreed werden verdreven door een draak. Bilbo gaat mee en een avontuur met trollen, elfen en monsters begint. Remke de Lange (Trouw 13-12-'12) geeft 4 (van 5) sterren: 'The Hobbit' is een bij vlagen wat in zichzelf gekeerd, oorverdovend spektakel dat zich richt op de verstokte Tolkien-liefhebber. (...) 'beeldschone momenten' en 'majestueus gefilmde exotische landschappen' die 'ontroerend en schitterend in beeld zijn gebracht'. Berend Jan Bockting (V…Lees verder

Over Peter Jackson

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Stefan Servos

Peter Robert Jackson (Pukerua Bay, Nieuw-Zeeland, 31 oktober 1961) is een Nieuw-Zeelands filmregisseur. Hij maakte onder meer een aantal culthorrorfilms en de fantasytrilogieën The Lord of the Rings en The Hobbit.

Biografie

Jackson is het enige kind van Joan en William Jackson. Zijn moeder, een fabrieksarbeider en huisvrouw, en vader, een boekhouder, waren beiden Engelse immigranten. Als kind was Jackson al gek op films. Toen een familievriend de Jacksons, met de kleine Peter in het achterhoofd, een filmcamera cadeau deed, begon Peter dan ook al snel korte filmpjes te maken met z'n vrienden. Jackson genoot geen officiële opleiding in het filmmaken, maar met vallen en opstaan leerde hij uit zijn eigen producties. Na school begon Jackson te werken als etser bij een krant en hij begon ook aan een vampierfilm die echter al werd afgeschreven voordat hij klaar was.

Zijn eerste 'grote' speelfilm, Bad Taste (…Lees verder op Wikipedia