De crew van vlucht 2549 richting Mexico City probeert het de passagiers zo aangenaam mogelijk te maken als het vliegtuig dreigt neer te storten.
Extra onderwerp
Humoristische film
Titel
Los amantes pasajeros
Regisseur
Pedro Almodóvar
Componist
Alberto Iglesias 1955-
Acteur
Penélope Cruz Javier Cámara Cecilia Roth Antonio Banderas 1960- Lola Dueñas
Taal
Spaans
Uitgever
Cinéart, [2020]
1 dvd-video
Oorspr. opname
2013
Speelduur
87 min.
Aantekening
Spaans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
5051083153096

Besprekingen

De Spaanse filmregisseur Pedro Almodóvar (Dolor y gloria; La piel que habito) maakte in 2012 voor het eerst sinds lange tijd weer een komedie. Bijna de hele film speelt zich af in een vliegtuig dat op weg is van Madrid naar Mexico-city, maar vanwege een defect aan het landingsgestel moet blijven rondcirkelen tot er een baan vrij is om een noodlanding te maken. De passagiers in de toeristenklasse en de stewardessen zijn gedrogeerd, de stewards proberen de passagiers van de businessklasse rustig te houden, wat gepaard gaat met veel (nichten)humor, drank, seksuele escapades en een ingelaste musical. Met onder meer Hugo Silva, Laya Marti en Carlos Areces, Almodóvars vaste acteurs Penélope Cruz en Antonio Banderas zijn te zien in een kleine bijrol. Peter de Bruijn (NRC 22-5-'13) noemt het een film met 'een ondertoon van weemoed (...) een behoorlijk effectieve metafoor voor het stuurloze en zwaar door de economische crisis getroffen Spanje.' De meeste recensenten zijn echter teleurgesteld i…Lees verder

Over Pedro Almodóvar

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Pedro Almodóvar Caballero (Calzada de Calatrava, 25 september 1949) is een Spaanse filmregisseur.

Almodóvar begon zijn carrière in de jaren van de movida madrileña. Na de dood van Franco en het proces van democratisering dat daarop volgde, uitten jonge kunstenaars zich met werk dat als provocerend, soms zelfs choquerend werd ervaren. In zijn films komen nu nog steeds (maar in die tijd helemaal) thema's als prostitutie, homoseksualiteit, drugsgebruik, travestie, transseksualiteit en misstanden in de katholieke kerk aan de orde.

De regisseur heeft een sterke voorkeur voor een aantal actrices die in veel van zijn films terugkeren, zoals:

  • Carmen Maura (treedt op in 7 films van Almodóvar)
  • Chus Lampreave (7 films)
  • Rossy de Palma (8 films)
  • Penélope Cruz (7 films en 1 korte film)
  • Marisa Paredes (5 films)
  • Cecilia Roth (5 films)
  • Julieta Serrano (5 films)
  • Victoria Abril (4 films)
  • K…Lees verder op Wikipedia