Boek
Nederlands

De dag dat mama even tijd had voor een kopje koffie

Paul Verrept (auteur)

De dag dat mama even tijd had voor een kopje koffie

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Als moeder eindelijk tijd heeft voor een kop koffie, duikt er uit haar kopje een klein mannetje op met wie ze uitgaat. Prentenboek met eenvoudige tekeningen in enkele kleuren. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Fantaseren
Titel
De dag dat mama even tijd had voor een kopje koffie
Auteur
Paul Verrept
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Afijn, 2003
[44] p. : ill.
ISBN
9789059330269 (hardback)

Besprekingen

Dit boekje van Paul Verrept De dag dat mama even tijd had voor een kopje koffie verschijnt vast niet toevallig bij uitgeverij Afijn, het wat experimentelere broertje van Clavis. Louter visueel oogt het boekje al totaal anders dan Verrepts doorgaans kindgerichtere prentenboeken zoals God of De kleine soldaat bij Clavis. Hoewel ook deze boekjes een filosofische ondertoon hebben, spreken hun grote, eenvoudig ogende prenten jonge kinderen meteen aan.

Deze De dag dat mama even tijd had voor een kopje koffie is anders. Het boekje is kleiner en Verrept vult niet de hele pagina met zijn prenten. De typografie maakt deel uit van de illustraties: er wordt gespeeld met grote en kleine letters, verschillende lettertypes, de letters volgen soms de tekening enz. De illustraties zijn sober, soms krijgen we alleen het uitvergrootte hoofd van mama te zien. Een roodwit ruitjespatroon wordt voortdurend herhaald: in het tafelkleed, in de klok, aan de binnenkant van het…Lees verder
De ik-figuur, een kleuter, vertelt hoe zijn moeder, als ze eindelijk tijd heeft voor een kopje koffie, een piepklein mannetje in haar kopje vindt dat al zijn charmes op haar loslaat zodat ze de tijd vergeet. De 'ik' is slechts aangever – als gezelschap telt hij niet mee: mama gaat doodgemoedereerd weg en laat hem thuis. Het diverse keren gebruikte woord 'gezellig' dekt de lading niet. Het gegeven biedt een kind geen herkenning, in elk geval geen warmte; het zal gestresste moeders meer aanspreken. Mooi verzorgd prentenboek waarin de typografie heel bepalend is met verschillende lettertypes en toepassingen. Zwart getekende figuurtjes met cartoonkoppies, in effen roze en andere kleuren ingevuld, min of meer losstaand tegen een meest witte achtergrond over beide pagina’s, hier en daar ingezoomd op onderdelen. Het geruite rood-witte tafelkleed komt terug in de schutbladen, als achtergrond, en als rand van de klok. Glad papier. Het kan voor een kind een schok zijn als zijn moeder zo duideli…Lees verder

Over Paul Verrept

Paul Verrept (Deurne, 12 maart 1963) is een Belgische schrijver van kinderboeken, illustrator en grafisch vormgever.

Biografie

Verrept studeerde eerst aan het RITSC en vervolgens aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Beide opleidingen zet hij vervroegd stop. Bij de tweede opleiding is dat omwille van zijn theaterambities. Verrept ondervindt later dat theater niet zijn medium is, maar blijft wel theateraffiches ontwerpen, en start zo zijn carrière als grafisch ontwerper.

Als ontwerper van affiches is Verrept een minimalist. Zijn belangrijkste klanten waren (en zijn): Monty, Cie. de Koe, Laika, Peter De Graef, Comp. Marius, De Helling en Kunst/Werk. In 1997 ontvangt Verrept de Agfa-prijs voor theateraffiches.

Naast grafisch ontwerper is Verrept ook sinds 1994 actief als auteur en als illustrator.

Verder werkt hij samen met uitgevers en literaire organisaties, zoals de Stichting Lezen, …Lees verder op Wikipedia