Titel
Zuurstof
Auteur
Patricia Cornwell
Vertaler
Mieke Trouw-Luyckx Jan Mellema
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Dust
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 2014 | Andere uitgaven
412 p.
ISBN
9789021805863 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Zuurstof is de 21e Dr. Kay Scarpetta-thriller van gewezen bestsellerauteur Patricia Cornwell en is, net zoals de vorige tien, een totale miskleun. Na een mislukte poging om ernstige genomen te worden met een non-fictieboek over Jack the Ripper (Portret van een moordenaar, 2002) en enkele slechte komisch bedoelde thrillers greep ze noodgedwongen terug naar haar bekende hoofdpersonage. Probleem is dat de hoofdlijkschouwer (nu van Massachusetts) een arrogant kreng is geworden, omringd door mensen die naar haar opkijken of haar tevergeefs proberen te negeren. Maar ook de andere bekende, want steeds terugkerende, personages wekken eerder ergernis dan interesse op. Haar man Benton is een steenrijke FBI-agent, een einzelgänger in zijn Porsche, die gelukkig meer af- dan aanwezig is. Haar nicht Lucy is dan weer alomtegenwoordig, in dit verhaal loopt ze zomaar rond met Scarpetta op plaatsen delict, in labo's en in het mortuarium. Voor de rest vervoert ze tante en oom in haar privé…Lees verder
Eenentwintigste boek in de Kay Scarpetta serie. De forensische pathologe is nog maar amper bekomen van een emotioneel forensisch onderzoek na een bloedbad in Connecticut, als ze in Cambridge wordt geconfronteerd met het lijk van een studente computertechnologie besprenkeld met fluorescerend poeder. Ze ontdekt verontrustende verbanden met een aantal moordzaken in Washington, waarbij echtgenoot Benton Wesley als FBI-profiler betrokken was. Benton werd om onduidelijke redenen van die zaken gehaald. Hierop probeert Kay samen met Benton, nichtje Lucy en rechercheur Marino te ontdekken waarom de hoogste baas van de FBI niet wil dat de echte moordenaar wordt gevangen. Langdradig, matig spannend verhaal dat zeer traag op gang komt. De ik-persoon Kay Scarpetta staat steeds uitgebreid stil bij technische handelingen die zij en haar team verrichten. De hoofdpersoon zelf komt daarbij nogal arrogant alwetend over. Veel uitgebreid forensisch vakjargon. Amerikaanse auteur werkte als technisch schrij…Lees verder

Over Patricia Cornwell

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Siren-Com

Patricia Cornwell, geboren als Patricia Carroll Daniels, (Miami, 9 juni 1956) is een Amerikaanse schrijfster van misdaadverhalen, onder andere met het fictieve personage Kay Scarpetta.

De meeste van haar verhalen bevatten veel informatie over forensische geneeskunde. Dikwijls ligt de oplossing van de misdaad in het forensisch onderzoek van het lichaam van het slachtoffer, hoewel Scarpetta meer veldwerk doet en confrontaties heeft met verdachten dan echte wetsdokters. Cornwell werkte zelf in een misdaadlab in Virginia als technisch schrijver en computeranaliste, maar niet in een medische functie.

In 2002 schreef ze een omstreden boek Portrait of a Killer waarin ze de identiteit van de seriemoordenaar Jack the Ripper meent te achterhalen.

Bibliografie