Boek
Nederlands

Pudding Tarzan en andere verhalen

Ole Lund Kirkegaard (auteur), Niels Brouwer (vertaler)
+1
Pudding Tarzan en andere verhalen
×
Pudding Tarzan en andere verhalen Pudding Tarzan en andere verhalen
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Iwan, die op school Pudding Tarzan wordt genoemd, wordt vaak gepest. Totdat hij een oud vrouwtje tegenkomt. In de andere drie verhalen beleven Topper die tegenover de haven woont, Albert uit Kannestad en Peer en Maatje in Winderadeel grappige avonturen. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Bevat
Titel
Pudding Tarzan en andere verhalen / tekst en illustraties Ole Lund Kirkegaard
Auteur
Ole Lund Kirkegaard
Vertaler
Niels Brouwer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Albert, Otto er et Naesehorn, Gummi-Tarzan, Per og bette Mads
Uitgever
Amsterdam: Van Goor, © 2019
276 p. : ill.
ISBN
9789000369331 (hardback)

Besprekingen

Door de Deense auteur zelf geïllustreerde bundel met vier klassieke inleefbare verhalen, die eerder als afzonderlijke boeken zijn verschenen: Albert, Otto is een neushoorn, Pudding Tarzan, Peer en Maatje. Hoofdpersonages zijn jongens van een jaar of zes: antihelden zoals de gepeste Iwan (oftewel Pudding Tarzan) die van een heks een wens mag doen, of over deugnieten als Topper wiens tekening tot leven komt. En over Albert die spannende en hilarische avonturen beleeft op een kermis/jaarmarkt. De schrijfstijl is vertellend, relativerend, beeldend, met oog voor detail en gevoel voor humor. De 'lezer' wordt meegezogen in het dorpse leven van vroeger; waar je als kind niet 'gepamperd' werd maar vrijgelaten - met als risico een pak slaag. Daardoor ook bruikbaar in de huidige opvoedkundige discussie over beschermen of (meer) loslaten. De indeling in korte hoofdstukken en de ruime bladspiegel met de vele eenvoudige maar treffende tekeningen in kleur, verhogen de leesbaarheid. Oudere begrippen …Lees verder

Over Ole Lund Kirkegaard

Ole Lund Kirkegaard (spreek uit: kier-ke-goor) (Aarhus, 29 juli 1940 - Juelsminde, 24 maart 1979) was een Deens schrijver van kinderboeken. Zijn boeken gingen voornamelijk over de relatie tussen kinderen en volwassenen. De hoofdrolspeler was vaak een antiheld.

Biografie

Na de middelbare school voer Ole Lund Kirkegaard enige tijd op een tanker. Hij had veel last van zeeziekte en moest daardoor stoppen met de zeevaart. Hierna heeft hij les gegeven op verschillende basisscholen, totdat een van zijn verhalen een prijs won, in 1966. Hij schreef hierna 9 andere boeken.

Ole Lund Kirkegaard overleed op 24 maart 1979 nadat hij dronken in de sneeuw was gevallen en doodvroor. Hij werd 38 jaar.

Bibliografie

De volgende boeken van Kirkegaard werden in het Nederlands vertaald: