Boek
Nederlands

De aftakeling van Vladimir P. : roman

Michael Honig (auteur), Ralph van der Aa (vertaler)
+1
De aftakeling van Vladimir P. : roman
×
De aftakeling van Vladimir P. : roman De aftakeling van Vladimir P. : roman

De aftakeling van Vladimir P. : roman

Genre:
Het verhaal speelt zich af 20 jaar vooruit in de tijd. Vladimir P. dementeert. In zijn datsja net buiten Moskou wordt de ooit zo machtige man slechts nog omringd door zijn personeel. Op zijn verpleger Sjeremetev na zijn al zijn bedienden, gezien de toestand van hun werkgever, enkel nog bezig met het vullen van hun eigen zakken.
Titel
De aftakeling van Vladimir P. : roman
Auteur
Michael Honig
Vertaler
Ralph van der Aa
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The senility of Vladimir P.
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, copyright 2016
349 p.
ISBN
9789025446871 (paperback)

Besprekingen

Rusland is een hel

Roman. Elke gelijkenis met bestaande personen in deze roman berust op toeval, beweert Michael Honig. Dus als u in het hoofdpersonage Vladimir Poetin ziet, ligt het aan u.

Wie P. is, weten we natuurlijk allemaal. Deze roman is dus politiek geïnspireerd. Het is ook een toekomstroman, maar het is geen sciencefiction, want hij gaat heel erg over nu.

Het verhaal is simpel. Vladimir Vladimirovitsj is een ellendige, seniele bejaarde, die decennialang president van Rusland was. Hij leeft in het verleden, herinnert zich nog precies wie wat tegen hem zei en waarom hij deed wat hij deed. Maar wat hij bij de lunch at of hoe zijn kok of verzorger heten, weet hij niet meer. Van tijd tot tijd beeldt hij zich in dat er een stinkende Tsjetsjeen in de buurt is die hem wil vermoorden, en dan demonstreert hij zijn judokunst. Zijn oude dag speelt zich af in een reusachtige datsja, een heleboel mensen staan in voor zijn veiligheid. Nu en dan wordt hij gefotografeerd en gefilmd om aan het volk te laten zien dat hij nog niet helemaal dood is. Wanneer hij een angst- of paniekaanval krijgt, spuiten zijn verzorgers hem pla…Lees verder

Vladimir P., ex-president van Rusland, bevindt zich acht jaar na zijn definitieve aftreden op zijn dasja, omringd door intens corrupt personeel, vergeten en dementerend. Hij wordt verpleegd door Nikolaj Sheremetev, de laatste eerlijke en integere mens op het complex en wellicht in Rusland die de corruptie waarin hij verkeerd niet eens waarneemt. De anderen zijn ooit ook fatsoenlijk geweest, maar ontdekten dat dat alleen maar problemen gaf. Maar dan gaat ook Sheremetev om als zijn neefje vrijgekocht moet worden uit het gevang. Ook kruipen we in de geest van Vladimir P., die in zijn demente hallucinaties allerlei herbeleeft uit zijn glorieuze verleden: invallen, moorden, complotten. Knalharde politieke satire waarin een ontluisterend beeld wordt geschetst van hoe corruptie zich invreet in een samenleving, kurkdroog (en effectief) opgeschreven. Een belangrijk boek over de morele staat van Rusland.