Boek
Nederlands

Momo en de tijdspaarders

Michael Ende (auteur)
+1
Momo en de tijdspaarders
×
Momo en de tijdspaarders Momo en de tijdspaarders

Momo en de tijdspaarders

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Momo leeft zonder vader en moeder in een oude rui͏̈ne en helpt veel mensen door naar hen te luisteren, totdat de tijdspaarders komen die de sfeer verzieken en alles regelen naar de eisen van tijd en geld. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Momo en de tijdspaarders
Auteur
Michael Ende
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Momo
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 1992
230 p. : ill.
ISBN
9060694201 9789060694206

Besprekingen

Het meisje Momo woont helemaal alleen, zonder vader of moeder, in een oud amfitheater in de stad. Er komen altijd veel mensen bij haar langs, omdat Momo goed kan luisteren. Dan komen de tijdspaarders, geheimzinnige grijze heren, die de mensen ervan overtuigen dat het belangrijk is om tijd te besparen. Hierdoor gaan de mensen haastig en egoïstisch leven. Alles draait om werken en geld verdienen. Er is geen tijd meer om iets voor een ander te doen of om plezier te maken. Alleen Momo laat zich niet beïnvloeden door de tijdspaarders. Ze is vastbesloten om de mensen te redden. Een modern sprookje dat door de symboliek en gedragen taal wellicht vooral volwassenen zal aanspreken. Het verhaal wordt echter zeer onderhoudend verteld. Onder begeleiding van een volwassen lezer zullen kinderen zeker plezier beleven aan deze klassieker. De tekst is in een bruine letter gedrukt en de waterverfillustraties zijn in bruintinten. Vanaf ca. 13 jaar.

Over Michael Ende

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door ChristianSchd

Michael Ende (Garmisch-Partenkirchen, 12 november 1929 – Filderstadt-Bonlanden, 28 augustus 1995) was een Duits schrijver.

Hij was de enige zoon van Edgar Ende, een surrealistische schilder die later door de nazi's werd verboden om te schilderen. Op zijn zesde verhuisde hij naar München, waar hij het gymnasium volgde. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog dook hij onder om aan de dienstplicht te ontsnappen. Na de oorlog voltooide hij zijn opleiding en ging studeren aan de kleinkunstacademie. Via baantjes als acteur en radiopresentator werd Michael Ende uiteindelijk auteur. Hij schreef proza, toneelstukken, liedjes, filmscripts en kritieken. Sommige werken van Ende dragen het stempel van zijn antroposofisch wereldbeeld, zoals De Toverdrank en Momo en de tijdspaarders.

Hij begon met het schrijven van kinderboeken door toedoen van een vriend, die hem vroeg de tekst te schrijven bij een boek dat deze illustreerde. Zo kwam het eerste kinderboek va…Lees verder op Wikipedia