Besprekingen

In 1876 belandt William Johnson, een rechtenstudent uit Philadelphia, via een weddenschap in een expeditie van een beroemde paleontoloog. Tijdens een opgraving in Wyoming doet Johnson een belangrijke ontdekking die hij uit handen moet zien te houden van een rivaliserende wetenschapper. Bij zijn reddingspoging, die vele plotwendingen kent, wordt hij zowel geholpen als tegengewerkt door alles waar we het Wilde Westen van kennen: indianen, de cavalerie, revolverhelden, oplichters en verleidsters. De in 2008 overleden schrijver is vooral bekend van 'Jurassic Park' (1990) maar schreef dit postuum uitgegeven werk al vijftien jaar eerder. Het verhaal bevat veel historische gegevens, van glasplatenfotografie tot de ‘Bottenoorlog’ tussen de fossielenjagers Cope en Marsh, maar de schrijver adviseert in het nawoord om het verhaal vooral niet als ‘geschiedenis’ te lezen. De personages in dit vroege werk blijven wat plat maar het verhaal is van goede kwaliteit, met een heldere toon en opbouw en ee…Lees verder

Over Michael Crichton

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Jon Chase photo/Harvard News Office

John Michael Crichton (Chicago, 23 oktober 1942 – Los Angeles, 4 november 2008) was een Amerikaans auteur van sciencefictionboeken en filmscenario's en producent van films en televisieprogramma's. Hij studeerde af in geneeskunde aan de Harvard Medical School. Onder de pseudoniemen John Lange en Jeffery Hudson publiceerde hij in zijn studietijd zijn eerste boeken.

Crichton was onder meer bekend van zijn boek Jurassic Park, dat in 1993 werd verfilmd door Steven Spielberg. Hij was ook schrijver en producent van de televisieserie ER en gaf lezingen. Hij sprak het Amerikaanse Congres eens toe over de gevaren van wetenschap en politiek.

Crichton stierf op 66-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Bibliografie

Fictie

Tussen haakjes staat de titel van de Nederlandstalige editie