De Andromeda crisis

Michael Crichton (auteur), Marjolein van Velzen (vertaler)
Als een satelliet neerstort bij het Amerikaanse gehucht Piedmont, blijkt er een buitenaards bio-organisme aan boord te zijn, dat door totale bloedstolling een onmiddelijke dood veroorzaakt. Een groep geleerden in een ondergronds laboratorium probeert een ramp te voorkomen.
Extra onderwerp
Avontuur/thriller/spionage
Titel
De Andromeda crisis
Auteur
Michael Crichton
Vertaler
Marjolein van Velzen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The andromeda strain
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, © 2019
335 p.
ISBN
9789024589166 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Een onbemande satelliet keert terug naar de aarde. De Amerikaanse militairen zijn al een tijdje bezig met projecten aangaande de mogelijkheid dat met die onbemande satellieten buitenaardse levensvormen op aarde kunnen terechtkomen. Deze informatie hebben ze natuurlijk voor zichzelf gehouden, want wie weet is er niet de mogelijkheid om die buitenaardse levensvormen als oorlogswapen te gebruiken. De onbemande satelliet komt terecht in het kleine plaatsje Piëdmont. Twee militairen moeten de satelliet ophalen, maar treffen er, behalve een baby en een stokoude man, alleen maar lijken aan.

Er worden een aantal briljante wetenschappers aan het werk gezet om de oorzaak van de dood van de dorpsbewoners te onderzoeken en de oorzaak te achterhalen. Het hele onderzoek vindt plaats in een geheim laboratorium in een bunker ergens in de Nevada-woestijn, waar de wetenschappers alleen op elkaar zijn aangewezen om het raadsel op te lossen en een wereldwijde catastrofe, die kan worden veroorzaak…Lees verder
De Scoop VII, een satelliet, stort neer in het kleine Amerikaanse gehucht Piedmont en wordt door de vinder opengebroken. Enkele uren later is iedereen in het dorp dood: een plotse, pijnloze dood waarbij al het bloed stolt. De Scoop was een satelliet die op zoek was naar buitenaardse organismen, met het oog op biologische oorlogsvoering. De overlevenden van de ramp, een oude man en een baby, worden ondergebracht in het Wildfire-Laboratorium, een geheim ondergronds onderzoeksstation, waar vier pathologen en microbiologen een strijd tegen de klok beginnen om te ontdekken wat het dodelijke Andromeda-organisme is en hoe ze het kunnen tegenhouden. Deze biologische sf-rampenroman (1969) is helemaal niet verouderd. De auteur benadert het gegeven heel klinisch en wetenschappelijk-afstandelijk, wat het gewenste contrast bij de lezer oproept met de gruwel van het gebeuren. Het verhaal loopt erg traag, maar weet te boeien. De technische aspecten maken het wel wat moeilijk voor de leek. Voorheen v…Lees verder

Over Michael Crichton

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Jon Chase photo/Harvard News Office

John Michael Crichton (Chicago, 23 oktober 1942 – Los Angeles, 4 november 2008) was een Amerikaans auteur van sciencefictionboeken en filmscenario's en producent van films en televisieprogramma's. Hij studeerde af in geneeskunde aan de Harvard Medical School. Onder de pseudoniemen John Lange en Jeffery Hudson publiceerde hij in zijn studietijd zijn eerste boeken.

Crichton was onder meer bekend van zijn boek Jurassic Park, dat in 1993 werd verfilmd door Steven Spielberg. Hij was ook schrijver en producent van de televisieserie ER en gaf lezingen. Hij sprak het Amerikaanse Congres eens toe over de gevaren van wetenschap en politiek.

Crichton stierf op 66-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Bibliografie

Fictie

Tussen haakjes staat de titel van de Nederlandstalige editie