Boek
Nederlands

De geur van miljoenen

Merijn De Boer (auteur)
+1
De geur van miljoenen
×
De geur van miljoenen De geur van miljoenen

De geur van miljoenen

Genre:
Twaalf verhalen over mensen die vriendschap zoeken en begrepen willen worden, met een surrealistisch tintje.
Titel
De geur van miljoenen
Auteur
Merijn De Boer 1982-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2018
207 p.
ISBN
9789021412108 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Contact schaadt de gezondheid

Niets zo moeilijk als het schrijven van een goed kort verhaal. Alles moet gebeuren in tien tot twintig pagina's. Grote schrijvers hebben er hun tanden op stukgebeten, maar Merijn de Boer schiet in De geur van miljoenen vaak in de roos.

Het lezen van De geur van miljoenen is als het weerzien met een oude vriend. Vanaf de eerste paar zinnen weet Merijn de Boer (36) een sfeer op te roepen die ik slechts kan omschrijven als klassiek literair. Het is de sfeer die heerst in de verhalen van Bordewijk, Vestdijk en Belcampo. De zinnen volgen elkaar ongedwongen op, maar tegelijkertijd ben je je er voortdurend van bewust dat je wordt rondgeleid in een literaire constructie vol subtiele referenties.

Hier en daar voert De Boer hardop het gesprek met de literatuur die hem dierbaar is. 'De jaguar' is een moderne herschrijving van 'De calèche' van Gogol. En in 'Uit liefde voor Vestdijk' gaat de hoofdpersoon op zoek naar iemand met wie hij alle romans van zijn geliefde schrijver kan lezen. Met wisselend succes. Zijn eerste leesmaatje praat honderduit, maar nooit over Vestdijk. Zijn tweede leesvriendin werpt zich wel op het oeuvre van de oude meester, maar haakt af als ze doorkrijgt dat de hoofdpersoon net iets t&eac…Lees verder

Twaalf verhalen, die zich afspelen in het heden, over mensen die vriendschap zoeken en begrepen willen worden, maar die niet bij machte zijn om te voorkomen dat een of andere vreemde gebeurtenis hun leven op zijn kop zet. Onzekerheid over hun seksuele geaardheid en besluiteloosheid spelen een rol in bijna alle verhalen. De onderwerpen zijn licht absurdistisch: een dubbelganger die zijn evenbeeld vermoordt, een man die gehaat wordt door een collega maar bij diens overlijden toch een grote erfenis krijgt, een man die per advertentie iemand zoekt om alle romans van Vestdijk te lezen. De verhalen wisselen in kwaliteit, maar zijn alle boeiend en met veel humor geschreven. Vaak zit er een verrassende pointe in de laatste regel of alinea die het hele verhaal in een ander licht zet, wat doet denken aan Roald Dahl. Met een surrealistisch tintje en een verrassende ontknoping. Ook zijn er veel intertekstuele verwijzingen: de auteur (1982) heeft invloed ondergaan van Gogol, Nabokov en Proust. Eer…Lees verder

Op zoek naar contact

Merijn de Boer droomt van vriendschap en verwantschap in (sur)realistische verhalen

Het centrale thema in het werk van Merijn de Boer (1982) is zo oud als de weg naar Rome: de zoektocht naar intermenselijk contact: liefde, vriendschap, Wahlverwandtschaft. In zijn schrijven kijkt hij nadrukkelijk naar de grootmeesters vóór hem: Gogol, Proust, Nabokov. Dat levert zowel realistische als surrealistische verhalen op en vaak ook combineert hij beide in een en hetzelfde verhaal. Dat was bijvoorbeeld het geval in zijn roman ''t Jagthuys' uit 2016, waarin een sekswerkster verliefd wordt op een van haar autistische klanten en hem probeert te ontvoeren. Natuurlijk, het had in de werkelijkheid ook gekund maar er kleeft toch iets erg ongewoons aan.

Ook in 'De geur van miljoenen', waarin De Boer weer terugkeert naar het korte verhalengenre uit zijn debuut 'Nestvlieders', waarmee hij in 2011 de Van der Hoogtprijs won, mengt hij realistische en surrealistische elementen virtuoos door elkaar. Zo is er een verhaal over een man die een advertentie plaatst om sam…Lees verder

Over Merijn De Boer

Merijn de Boer (Heemstede, 7 september 1982) is een Nederlandse schrijver. De Boer woont met vrouw en dochter in New York.

In 2011 verscheen bij uitgeverij Meulenhoff zijn verhalenbundel Nestvlieders, bestaande uit vier niet eerder gepubliceerde verhalen: 'Overal leegte', 'Balthasar Tak', 'Luchtkasteel' en 'Kraaien in de schoorsteen'. Een jaar later kreeg De Boer voor deze verhalenbundel de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2012 toegekend.

In 2014 verscheen zijn roman De nacht die werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Ook werd “De Nacht” genomineerd voor de longlist van de BNG Literatuurprijs

Merijn de Boer werd in 2015 door De Volkskrant uitgeroepen tot een van de grootste literaire talenten van ons taalgebied.

In 2016 verscheen zijn tweede roman ’t Jagthuys. In december 2016 nomineerde het BNG Cultuurfonds deze roman "’t Jagthuys" voor de shortlist van de BNG Literatuurprijs.

Merijn de Boer was 10 juni 2018 t…Lees verder op Wikipedia