Boek
Nederlands
Vierkant, hardkartonnen prentenboekje met kleurenillustraties en geluidseffecten van enkele dieren en van verschijnselen uit de natuur die geluid maken, zoals de zee en de regen. Vanaf ca. 1,5 jaar.
Onderwerp
Natuur, Dieren
Titel
De natuur
Auteur
Marion Billet
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La nature
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2022 | Andere uitgaven
[12] p. : ill.
ISBN
9789044845303 (hardback)

Besprekingen

In dit kleine, hardkartonnen prentenboekje staan vijf afbeeldingen, die ieder twee bladzijden beslaan. We zien een kikker, een rivier, een vogel, de zee en een uil, met onder aan de bladzijde steeds de naam van het dier of het natuurverschijnsel. Op elke rechterpagina bevindt zich een geluidsknop die het betreffende geluid weergeeft. De geluiden lijken waarheidsgetrouw. De aantrekkelijke, contourloze illustraties zijn gestileerd en hebben egale kleurvlakken in heldere kleuren. Achter in het boekje staan de vijf dieren verkleind afgebeeld. Toegevoegd is een spelletje: een geluidenknop met daarnaast in het klein de afbeeldingen van de dieren of het natuurverschijnsel. De lezer duwt op de knop en wijst het dier/natuurverschijnsel aan. Leuk, verzorgd boekje dat plezier zal opleveren door de bijbehorende geluiden. Deeltje uit de uitgebreide serie 'Geluidenboekje'*. In het verdikte achterplat zijn achter een flapje het aan- en uitknopje en de knoopcelbatterijen verwerkt. Vanaf ca. 1,5 jaar.

De natuur

In dit boekje kan je kennismaken met de natuur. We zien of horen de kikker, de rivier, de vogel, de regen, de zee en de uil. Elk onderwerp krijgt een dubbele pagina toebedeeld. De illustraties zijn wat minimalistisch en lijken wel getekend met een sjabloon. Ze komen nogal kinderachtig over: er is geen perspectief en verkeerde verhoudingen zijn standaard. Alle dieren hebben dezelfde lege, naïeve uitdrukking doordat hun ogen overal hetzelfde zijn: grote zwarte bollen die in het niets staren. Bij elke scène vind je een knopje. Als je er op drukt, krijg je het bijpassend geluid te horen. Dat duurt ongeveer zes seconden. Het geluid van de kikker lijkt wat op een krakende schommelstoel en de regen klinkt hetzelfde als een voorbijrijdende trein.
Het boekje is uitgegeven in een vierkant formaat en heeft dikke geplastificeerde bladzijden. Jammer genoeg zijn de hoeken niet afgerond, wat het toch meteen wat minder geschikt maakt voor de allerkleinsten. Op de laatste pagina zijn alle prente…Lees verder