Boek
Nederlands

Het laatste graf

Mario Puzo (auteur), Lidy Pol (vertaler)
Tien jaar nadat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog is gefolterd en voor dood is achtergelaten, zoekt een man wraak.
Extra onderwerp
THR, nazi's, Detective, Oorlogsmisdadigers
Titel
Het laatste graf
Auteur
Mario Puzo
Vertaler
Lidy Pol
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Six graves to Munich
Editie
2
Uitgever
Breda: De Geus, 2010
157 p.
ISBN
9789044515541 (paperback)

Besprekingen

Het is 1955 als de Amerikaan Michael Rogan naar Europa komt om wraak te nemen op de zeven mannen die hem gemarteld en voor dood hebben achtergelaten en zijn zwangere vrouw hebben vermoord tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. Geen van hen is ooit veroordeeld voor oorlogsmisdaden. Ondanks zijn lichamelijke beperkingen is Rogan voor geen kleintje vervaard: hij spoort de zeven mannen op en trekt van Hamburg naar Berlijn, Sicilië en Boedapest om uiteindelijk in München uit te komen voor zijn laatste slachtoffer, een beul die nu een hooggewaardeerde rechter is. Hij wordt geholpen door een ander slachtoffer, de knappe, maar zwaar misbruikte Rosalie. Dit is een nooit uitgegeven roman uit 1967 die onlangs is teruggevonden. Hoewel het thema wraak in combinatie met nazimisdadigers in allerlei variaties is gebruikt, is dit toch een belangwekkend verhaal. Het wordt bijzonder goed, maar vooral feitelijk verteld en het laat het morele oordeel, of in bepaalde omstandigheden wraak gerechtvaardi…Lees verder

Over Mario Puzo

Mario Puzo (New York, 15 oktober 1920 – 2 juli 1999) is de schrijver van de Godfatherserie en andere boeken over de maffia en tevens bewerker van zijn eigen romans tot filmscripts voor The Godfather (1972) en The Godfather Part II (1974) verfilmd door Francis Ford Coppola. Hij won de Academy Award for Best Writing (Adapted Screenplay) (Oscar) in 1972 en 1974.

Biografie

Puzo werd als zoon van Italiaanse immigranten uit Pietradefusi geboren in New York, groeide op in Hell's Kitchen en studeerde daar aan het City College of New York alwaar hij direct na het afstuderen opgeroepen werd voor diensttijd in de Tweede Wereldoorlog. In 1969 publiceerde Puzo The Godfather (De peetvader). Later werd dit boek uitgebreid tot de filmtrilogie The Godfather, nadat het zeer succesvol was verfilmd door Francis Ford Coppola.

Hij was sinds 1946 getrouwd met Erika Lina Broske, die in 1978 overleed. He…Lees verder op Wikipedia