Na het overlijden van haar oudere zus staat de dochter van een Groothertog ineens in de schijnwerpers. Ze trouwt met de heerser van Ferrara en heeft de taak een erfgenaam te produceren.
Titel
Het huwelijksportret
Auteur
Maggie O'Farrell
Vertaler
Lidwien Biekmann Tjadine Stheeman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The marriage portrait
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, © 2022
431 p.
ISBN
9789038812281 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Gekooide tijger

Na het succes van Hamnet trekt Maggie O'Farrell voor Het huwelijksportret opnieuw naar de zestiende eeuw.

Laten we beginnen met de summiere feiten: in 1560 trouwt Lucrezia di Cosimo de' Medici, een van de dochters van de groothertog van Florence, met Alfonso Il d'Este, hertog van Ferrara. Het meisje is pas vijftien, de bruidegom zevenentwintig. Minder dan een jaar later is de jonge bruid dood. Is ze vermoord door haar echtgenoot? Het is een van de theorieën over Lucrezia, een vrouw van wie weinig is geweten.

Maggie O'Farrell, die in een ver verleden een doctoraat over renaissancepoëzie overwoog, voelt zich als een vis in het water in de zestiende eeuw. Dat liet ze al zien in het magistrale Hamnet, over het gezin van Shakespeare, een roman die terecht overladen werd met lof en prijzen. Nu buigt ze zich dus over Italiaanse hofhoudingen, dat van de hertog van Florence bijvoorbeeld waar Lucrezia's moeder tijdens de conceptie van haar dochter naar landkaarten vol woeste zeeën en monsters staat te kijken. Ze gelooft dat haar dochter daarom zo onhandelbaar is, te wild om…Lees verder

Een historische roman die zich afspeelt in de jaren 1550 in Florence. Lucrezia, derde dochter van de Groothertog, leidt een prettig bestaan in de coulissen van het palazzo. Dan sterft haar oudere zuster en komt ze in het middelpunt te staan. De heerser van Ferrara, Alfonso, vraagt haar hand en ze heeft één taak: een erfgenaam produceren. Tot ze die missie heeft volbracht is haar toekomst onzeker, hoe nobel haar afkomst ook is. In zachte, meeslepende en toegankelijke stijl geschreven. Maggie O'Farrell (Coleraine, 1972) is een internationaal bekende Brits-Ierse schrijver. Ze schreef meerdere boeken. Haar werk werd in meer dan twintig landen uitgegeven.