Een weesmeisje wordt door haar voogd tot zijn minnares gemaakt maar ontvlucht met een jonge kunstschilder
Titel
Tristana
Regisseur
Luis Buñuel
Acteur
Catherine Deneuve Fernando Rey Franco Nero
Naar het werk van
Benito Pérez Galdós
Taal
Spaans
Uitgever
Universal, 2009
1 dvd-video
Oorspr. opname
1970
Speelduur
ca. 95 min.
Aantekening
Spaans gesproken Ondertiteling: Nederlands, Engels
EAN
5050582722253

Besprekingen

Een drama uit 1970 van de Spaanse cineast Luis Buñuel (1900-1983), die beroemd werd met onder meer 'Un chien Andalou' en 'Belle de jour'. In de hoofdrollen Catherine Deneuve (nagesynchroniseerd) en Fernando Rey. Het 18-jarige weesmeisje Tristana wordt in huis genomen door haar voogd, de aristrocraat Don Lope Garrido, een vrouwenversierder die haar tot zijn minnares maakt. Na een aantal jaren vlucht ze naar Madrid met een jonge kunstschilder, maar als ze ziek wordt, keert ze terug. NRC (6-8-'92): '(...) een ijzig ondramatische film (...) De maatschappijkritiek, de uithalen naar de katholieke kerk, ja zelfs de satirische blik op het burgerdom spreken minder voor zich omdat ze verbonden zijn met een tastbare werkelijkheid. Het zijn de vagelijk perverse, niet nader verklaarde en daardoor zo herkenbare Buñuel-uitstapjes die de film fris en actueel hielden (...) En dat alles in die bewonderenswaardig volgehouden stijl van soepel kastanjehout.' Geen extra's.

Over Luis Buñuel

Luis Buñuel Portolés (Calanda, 22 februari 1900 – Mexico-Stad, 29 juli 1983) was een Spaans-Mexicaans filmregisseur.

Biografie

Luis Buñuel werd in 1900 in Calanda in de Spaanse provincie Teruel geboren als de zoon van een steenrijke grootgrondbezitter. De jonge Luis genoot een zeer strenge rooms-katholieke opvoeding op een kostschool, speciaal voor rijke kinderen. Het katholicisme en de bourgeoisie, de twee thema's die in alle films van Buñuel voorkomen, zijn duidelijk autobiografisch te noemen. Buñuel was aanvankelijk voorbestemd de scepter van zijn vader over te nemen en hij ging in Madrid landbouwwetenschappen studeren. In deze periode kwam Buñuel, via studentenverenigingen, in contact met het marxisme.

Kort daarna ontmoette Buñuel diverse surrealistische kunstenaars. Buñuel raakte geïnteresseerd in de schilderkunst en hij besloot zijn carrière als grootgrondbezitter vaarwel te zeggen. Zonder ook maar iets tegen zijn o…Lees verder op Wikipedia