Besprekingen

In de negentiende en twintigste eeuw was in België de wet op landloperij van kracht. Landlopers belanden hierdoor in ‘open gevangenissen’ en werden heropgevoed om weer deel te nemen aan de samenleving. De ‘Kolonie’ in Merksplas was zo’n plek. Op het kerkhof bij deze kolonie liggen honderden zwervers anoniem begraven. Een aantal van deze overledenen en hun – veelal op waarheid beruste – geschiedenis dient als uitgangspunt voor deze roman van de Vlaamse journalist en schrijver Van Dievel (1953). De landlopers blikken van onder de grond terug op hun leven. In telkens korte hoofdstukken krijgt ieder van hen een eigen stem. Aangespoord door het bezoek van de kleindochter van een van hen reflecteren zij op de vraag waarom zij voor hun levenswijze kozen en waarom zij hierdoor door hun familie en dierbaren zijn vergeten of bewust uit herinneringen zijn ‘gewist’. De auteur schetst in een prettig lichtvoetige, met Vlaams doorspekte vertelstijl een kleurrijk en rakend beeld van het landloperslev…Lees verder

Over Louis Van Dievel

Louis van Dievel (Mechelen, 24 april 1953) is een Vlaams journalist en schrijver.

Levensloop

Van Dievel is vertaler Italiaans en Engels van opleiding en is nagenoeg zijn volledige loopbaan bij de Vlaamse publiekszender VRT actief als journalist. Zo was hij daar bijvoorbeeld coördinator voor het actualiteitenprogramma Morgen Beter (2005-2007). Een lange periode die, tweemaal, kort werd onderbroken door zijn overstappen naar VTM. Op het einde van zijn loopbaan was hij moderator bij de VRT-nieuwswebsite deredactie.be.

Als schrijver haalde hij bekendheid in Vlaanderen met De Pruimelaarstraat. Daarin grijpt hij terug naar het begin van de jaren zeventig, toen een seriemoordenaar en verkrachter de streek van Mechelen terroriseerde. Voor dit boek kreeg hij een nominatie voor de Libris Literatuur Prijs. Nadien werd het bewerkt door het theatergezelschap 't Arsenaal uit Mechelen.

Voor zijn werk Hof van Assisen …Lees verder op Wikipedia