Boek
Nederlands

Ik noem Roger : een dienaar Gods verdedigt zich van uit het verborgene

Louis Van Dievel (auteur)
+1
Ik noem Roger : een dienaar Gods verdedigt zich van uit het verborgene
×
Ik noem Roger : een dienaar Gods verdedigt zich van uit het verborgene Ik noem Roger : een dienaar Gods verdedigt zich van uit het verborgene

Ik noem Roger : een dienaar Gods verdedigt zich van uit het verborgene

Genre:
De voormalige bisschop Roger moest zijn ontslag indienen nadat bekend raakte dat hij een minderjarige neef jarenlang seksueel heeft misbruikt. Maar Roger is niet van plan deemoedig het boetekleed aan te trekken. Hij vraagt een cameraman zijn fervente verdedigingsrede te registreren 'voor op YouTube'.
Titel
Ik noem Roger : een dienaar Gods verdedigt zich van uit het verborgene
Auteur
Louis Van Dievel
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Vrijdag, 2010
93 p.
ISBN
9789460011030 (paperback)

Besprekingen

In een monoloog, opgenomen door een onzichtbare cameraman om te plaatsen ‘op Youtube’ , geeft een West-Vlaamse bisschop een toelichting op de beschuldigingen van pedoseksualiteit (met een neef), de reden waarom hij heeft moeten aftreden. Hij neemt geen enkele schuld op zich, maar vergoeilijkt en verdraait de waarheid, waardoor de feiten des te schrijnender zichtbaar worden gemaakt. Een geslaagde actuele roman over een kwestie die de katholieke kerk al enige tijd in zijn greep houdt. Duidelijk wordt hierin ook de onwil beschreven van die kerk om zelf op te treden en de pogingen alles te bedekken en onder het tapijt te schuiven. Van Dievel heeft zijn literaire en journalistieke kwaliteiten optimaal ingezet om in deze beklemmende omstandigheden de arrogantie en de vermeende onschendbaarheid van de macht voelbaar te maken. Gebonden; vrij kleine, ruim gezette druk.

Over Louis Van Dievel

Louis van Dievel (Mechelen, 24 april 1953) is een Vlaams journalist en schrijver.

Levensloop

Van Dievel is vertaler Italiaans en Engels van opleiding en is nagenoeg zijn volledige loopbaan bij de Vlaamse publiekszender VRT actief als journalist. Zo was hij daar bijvoorbeeld coördinator voor het actualiteitenprogramma Morgen Beter (2005-2007). Een lange periode die, tweemaal, kort werd onderbroken door zijn overstappen naar VTM. Op het einde van zijn loopbaan was hij moderator bij de VRT-nieuwswebsite deredactie.be.

Als schrijver haalde hij bekendheid in Vlaanderen met De Pruimelaarstraat. Daarin grijpt hij terug naar het begin van de jaren zeventig, toen een seriemoordenaar en verkrachter de streek van Mechelen terroriseerde. Voor dit boek kreeg hij een nominatie voor de Libris Literatuur Prijs. Nadien werd het bewerkt door het theatergezelschap 't Arsenaal uit Mechelen.

Voor zijn werk Hof van Assisen …Lees verder op Wikipedia