Besprekingen

Kort voor zijn dood vertelt een Antwerpse slager zijn levensverhaal aan de auteur, die dat in romanvorm met onder andere dialogen vastlegde. Albert Tytgadt wordt in 1917 geboren in Belgisch Limburg en gaat naar de pupillenschool van het Belgische leger. In 1932 besluit hij wielrenner te worden; met zijn vrouw begint hij in 1938 een slagerij in Antwerpen. Als soldaat maakt hij in mei 1940 de Duitse inval in België mee, wordt krijgsgevangen, maar kan terugkeren naar de slagerij. Daar wordt hij om een incident in 1943 gearresteerd. Hij komt uiteindelijk in Blechhammer, onderdeel van Auschwitz, waar hij als dwangarbeider werkt. In de ziekenbarak wordt hij door de Russen bevrijd. Hij hervat zijn leven, krijgt een zoon, blijft wielrennen tot zijn vrouw overlijdt. De Belgische journalist (1953) publiceerde eerder vijf goed besproken romans. Dit is het zorgvuldig geschreven, ontroerende relaas van het bijzondere leven van een kleurrijk mens waarin de oorlog dominant aanwezig was, maar niet vo…Lees verder

Over Louis Van Dievel

Louis van Dievel (Mechelen, 24 april 1953) is een Vlaams journalist en schrijver.

Levensloop

Van Dievel is vertaler Italiaans en Engels van opleiding en is nagenoeg zijn volledige loopbaan bij de Vlaamse publiekszender VRT actief als journalist. Zo was hij daar bijvoorbeeld coördinator voor het actualiteitenprogramma Morgen Beter (2005-2007). Een lange periode die, tweemaal, kort werd onderbroken door zijn overstappen naar VTM. Op het einde van zijn loopbaan was hij moderator bij de VRT-nieuwswebsite deredactie.be.

Als schrijver haalde hij bekendheid in Vlaanderen met De Pruimelaarstraat. Daarin grijpt hij terug naar het begin van de jaren zeventig, toen een seriemoordenaar en verkrachter de streek van Mechelen terroriseerde. Voor dit boek kreeg hij een nominatie voor de Libris Literatuur Prijs. Nadien werd het bewerkt door het theatergezelschap 't Arsenaal uit Mechelen.

Voor zijn werk Hof van Assisen …Lees verder op Wikipedia