Het gewemel : stationsroman

Louis Van Dievel (auteur)
+1
Het gewemel : stationsroman
×
Het gewemel : stationsroman Het gewemel : stationsroman

Het gewemel : stationsroman

Genre:
Op het station van Mechelen bevinden zich vier mensen met problemen. Kelly moet kiezen tussen drie minnaars, Myriam heeft twijfels over haar huwelijk. Stationsomroeper Leo worstelt met zijn nakende pensioen. Ondertussen moet hij Roger opleiden, een stagiair met een alcoholprobleem die wanhopig probeert zijn ex te vergeten.
Onderwerp
Relaties
Titel
Het gewemel : stationsroman
Auteur
Louis Van Dievel
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Vrijdag, 2013
256 p.
ISBN
9789460011931 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Ironisch-relativerend noemt Louis van Dievel Het gewemel een ‘stationsroman’. De lezer weze gewaarschuwd: deze roman heeft niets, maar dan ook niets van wat in de volksmond ‘een stationsromannetje’ is gaan heten. Wat er wel mee te maken heeft: plaats van gebeuren is het station in Mechelen, waar twee vriendinnen, Myriam en Kelly, de tijd van de aangekondigde vertragingen doden met elkaar wegwijs te maken in hun liefdesleven. Op enige afstand van hen bevindt zich het hokje van waaruit Leo, die net voor zijn pensioen staat, de aankondigingen omroept. In zijn gezelschap bevindt zich Roger, die als ex-militair nu stage loopt om desnoods — in het beste geval dan — Leo op te volgen. Kleine mensen kortom op een kleine plaats: niet meer of niet minder heeft Van Dievel nodig om van zijn roman een wemelend geheel te maken. Gaandeweg dringt hij door in de aanvankelijk verborgen levenstragiek van zijn personages. Kelly zet een grote mond op als het eropaan komt haar seksuele esbattementen …Lees verder
Deze ’stationsroman’ (een ironische verwijzing naar de doktersroman e.d.) bestaat uit: Het wachten, Het gewemel en Het werkzame, en is de negende roman van de auteur (Mechelen, 1953). Het decor is een Belgisch perron, de treinen hebben vertraging. Tijdens de elkaar tegensprekende dienstmededelingen zoomt de schrijver in op een omroeper, zijn onwillige stagiair en twee wachtende vrouwen. In het tweede deel vertelt de schrijver wat zich tijdens het wachten in hun hoofden afspeelt en wat ze elkaar vertellen: hun slechte huwelijken, hun seksuele escapades en de chantagepogingen door hun partners. Geen van de wachtenden ontloopt zijn ondergang. Deze personages uit de onderkant van de samenleving zijn intens tragisch. Ze proberen aan zichzelf te ontsnappen in veel seks of laten zich misbruiken door hun echtgeno(o)t(e). Ze zijn niet in staat hun leven in eigen hand te nemen, ze zijn elkaars slachtoffer, en ze zijn zich hier ook van bewust. Het goed leesbare Vlaams benadrukt het lokale karak…Lees verder

Over Louis Van Dievel

Louis van Dievel (Mechelen, 24 april 1953) is een Vlaams journalist en schrijver.

Levensloop

Van Dievel is vertaler Italiaans en Engels van opleiding en is nagenoeg zijn volledige loopbaan bij de Vlaamse publiekszender VRT actief als journalist. Zo was hij daar bijvoorbeeld coördinator voor het actualiteitenprogramma Morgen Beter (2005-2007). Een lange periode die, tweemaal, kort werd onderbroken door zijn overstappen naar VTM. Op het einde van zijn loopbaan was hij moderator bij de VRT-nieuwswebsite deredactie.be.

Als schrijver haalde hij bekendheid in Vlaanderen met De Pruimelaarstraat. Daarin grijpt hij terug naar het begin van de jaren zeventig, toen een seriemoordenaar en verkrachter de streek van Mechelen terroriseerde. Voor dit boek kreeg hij een nominatie voor de Libris Literatuur Prijs. Nadien werd het bewerkt door het theatergezelschap 't Arsenaal uit Mechelen.

Voor zijn werk Hof van Assisen …Lees verder op Wikipedia