Boek
Nederlands

Een familiegeschiedenis : grotendeels verzonnen en danig opgesmukt

Louis Van Dievel (auteur)
+1
Een familiegeschiedenis : grotendeels verzonnen en danig opgesmukt
×
Een familiegeschiedenis : grotendeels verzonnen en danig opgesmukt Een familiegeschiedenis : grotendeels verzonnen en danig opgesmukt

Een familiegeschiedenis : grotendeels verzonnen en danig opgesmukt

Besprekingen

Dit boek verscheen kort na het succesvolle De Pruimelaarstraat, maar na de lectuur blijf je met het gevoel zitten dat het boek onvoldoende belegen is. Het eerste deel, zowat een derde van het boek, beslaat de periode van eind 16e eeuw tot het midden van de 19e eeuw. Het geeft een heleboel bijzonderheden over de besproken figuren en hun levensomstandigheden. Op de namen en de familieverbanden na, heeft Van Dievel dus moeten fantaseren en hij deed dat met verve. Hij kon voor die periode putten uit een resem oorlogen die voor het leven op het platteland telkens weer een rampzalige nasleep hadden, en gaf dit deel terecht de kwalificatie "grotendeels verzonnen" mee. De auteur is een rasverteller die er niet voor terugdeinst om zijn figuren met de nodige pastiche interessanter te maken dan ze waarschijnlijk ooit geweest zijn, maar zo hoort het op een vertelavond. Dit eerste stuk is dan ook uiterst genietbaar.

Het tweede deel is dubbel zo lang als het eerste en is veel gedetail…Lees verder
De Vlaamse schrijver (1953) heeft zijn eigen familiegeschiedenis vanaf ongeveer 1600 beschreven aan de hand van een stamboom die hij omkleedt met deels verzonnen gebeurtenissen, die echter op knappe wijze vervlochten zijn met de geschiedenis en de ontwikkeling van Vlaanderen. Van Dievel slaagt erin die geschiedeis dichtbij en klein te maken zonder het perspectief van de 'grote' geschiedenis te veronachtzamen. De (al dan niet verzonnen) feiten schetsen de geschiedenis van alledag, van het gewone volk, dat nauwelijks rechten had of meetelde. Door zijn beeldende en toegankelijke manier van schrijven beleef je het bijna mee. Door feiten hier op een natuurlijke wijze te mengen met fictie, krijgt het boek de allure van geschiedschrijving, al houdt Van Dievel de lezer met regelmatige terzijdes bij de les: het is maar een verhaal. Maar dan wel een erg goed verhaal. Zijn eerdere werk 'De pruimelaarstraat'* was ook een schets van het Vlaamse leven, toen van een straat rond een zedenincident. Hi…Lees verder

Over Louis Van Dievel

Louis van Dievel (Mechelen, 24 april 1953) is een Vlaams journalist en schrijver.

Levensloop

Van Dievel is vertaler Italiaans en Engels van opleiding en is nagenoeg zijn volledige loopbaan bij de Vlaamse publiekszender VRT actief als journalist. Zo was hij daar bijvoorbeeld coördinator voor het actualiteitenprogramma Morgen Beter (2005-2007). Een lange periode die, tweemaal, kort werd onderbroken door zijn overstappen naar VTM. Op het einde van zijn loopbaan was hij moderator bij de VRT-nieuwswebsite deredactie.be.

Als schrijver haalde hij bekendheid in Vlaanderen met De Pruimelaarstraat. Daarin grijpt hij terug naar het begin van de jaren zeventig, toen een seriemoordenaar en verkrachter de streek van Mechelen terroriseerde. Voor dit boek kreeg hij een nominatie voor de Libris Literatuur Prijs. Nadien werd het bewerkt door het theatergezelschap 't Arsenaal uit Mechelen.

Voor zijn werk Hof van Assisen …Lees verder op Wikipedia